Besøg Zone-stationen i Andelslandsbyen Nyvang
Familieoplevelser for fuld kraft - besøg Teknisk Museum i Helsingør

Nyheder fra Nyvang-ZonenNytårsparade 21. januar 2020
Velkommen til Zone- og billaugets efterhånden traditionsrige nytårsparade, der også i år starter her i Zonefly hangaren. Tak til jer i flylauget og jeres formand Morten Munkesø.
En særlig velkomst til formand for Zone-Redningskorpsets Venner, Frederik Madsen.
Et år er gået, hvor der har været megen aktivitet, både med vedligeholdelse af vores biler, opbygning af inventar, og ikke mindst har filmselskaberne fået øje på vores bilpark
I april kørte jeg Ford A lastbilen til Brede v. Lyngby, hvor den skulle deltage i optagelser til den senere film ”De forbandede år, her skulle den være i to dage.
Vi har fra Zonen på Teknisk Museum i Helsingør modtaget originale knapper til vores uniformer, så de ser historisk rigtige ud. Mange tak til Zonen og Frederik Maden.
Traditionen tro, var vi også med da Nyvang åbnede lørdag den 27. april, med optog gennem Holbæk.
Tidligere laugsformand for Zone/billauget Poul Wissing er død. Ved bisættelsen, den 22. maj, deltog et par af laugets medlemmer, som fanevagt.
Som noget nyt, deltog vi i Odsherredsløbet med Ford V8 ambulancen og Bedford brandsprøjten den 18. maj. Deltagerne her fra Zone- og billauget var Peer, Ole, Kurt L. og jeg selv. Et godt løb, hvor vi fik promoveret Nyvang og Zonen med de fine biler. Alt forløb godt, lige indtil vi kørte hjem mod Holbæk, brandsprøjten opgav at køre mere. I denne forbindelse er det godt vi er medlem af, den tidligere konkurrent, Falck, der kom og trak os til Nyvang.
Den 24. maj var Peer til filmoptagelse med Ford T lastbilen, også til filmen ”De forbandede år”.
Da vi pt. ikke kører studenterkørsel, blev det besluttet, at vi igen monterede vognmandsladet på Bedford lastvogn, så den igen ligner en bil fra en vognmand.
Vi har i det forgangne år haft besøg af Arbejdstilsynet. Der var heldigvis kun ganske få ting de var utilfreds med.
Lørdag d. 25. maj, deltog vi i Holbæk løbet med Vauxhall personbil fra 1949 og Bedford brandsprøjte fra 1949. Ole, Allan, Peer og jeg deltog.
Fredag d. 30. august deltog i aftensalg sammen med PR-lauget. Her deltog vi med Ford V8 ambulancen, Ford A lastbilen og Bedford brandbil, sammen med Alex, Ole, Peer og mig.
Så kunne filmen ”De forbandede år” igen bruge en bil. Denne gang var det Ford V8 ambulancen, der skulle til Vedbæk Strandvej, hvor Allan og jeg kørte en såret ung mand væk, efter han var blevet skudt af politiet, der mistænkte ham for at være sabotør.
Den 7. -8. juni deltog vi i SKVULP på Holbæk havn med Ford A lastvogn, Ford V8 ambulancen og Vauxhall personbil.
Vi blev kontaktet af et firma der var ved at rydde op på det nedlagte Vridsløse fængsel. Der stod en efterløber-pumpe. Den modtog vi med tak.
Den 29. juni holdt Zone-Redningskorpsets Venner årsmøde i forsamlingshuset i anledning af det er 30 år siden den blev stiftet her i Holbæk på Skyttensvej, med deltagelse fra afdelingerne i Helsingør, Holbæk, Gelsted, Randers og Fly lauget på Nyvang. 50 deltog i dagens festligheder.
Weekenden den 6. -7. juli afholdt vi arrangementet ”Brand- og redningsdag” med mange deltagere fra bl.a. Aktørlauget, sygeplejerskerne og doktor Hansen, sammen med Zonen fra Teknisk Museum i Helsingør, og 2 Falck folk med en Volvo ambulance og Zonens Flylaug. Jeg vil godt her rose det gode samarbejde laugene imellem.
Når Zonens Flylaug arrangerer flyvestævne, deltager vi også ved hangaren med zone-køretøjer.
Det er blevet en tradition, at vi deltager i Falck dagen på Egeskov Slot den første lørdag i august.
Nyvang har modtaget et større antal fliser (og der kommer flere) fra en grundejerforening, der er i gang med at renovere fortove. Mange af disse fliser er i en så god stand, så vi kan genbruge dem bl.a. her foran garagen.
Falck Museet på Egeskov er i gang med en større oprydning, og i den forbindelse har vi fået tilbudt en redningsbåd m. motor, og en lænse-pumpe.
Frederik Madsen har anskaffet en gammel alarmtavle fra en nedlagt redningsstation, som vi har monteret og fået til at virke.
Vi har fået en historisk blokvogn, der er lavet på et værksted i Rønne på Bornholm, og hvor den efterfølgende var en del af materiellet hos Zonen i Rønne.
Welux Fonden har sponseret istandsættelsen, den kan ses her uden for garagen, og smedelauget her på Nyvang har fabrikeret en ny trækstang, da den gamle var medtaget af rust.
Her sidst på sommeren blev jeg kontaktet af en glad direktør her på Nyvang, Frits Thorarinsson,
der med en vis stolthed kunne meddele, at vi fra Teknisk Museum, blev spurgt om vi ville have to biler, den ene, en DKW fra 1938 og den anden en FIAT 500 også fra 1938, svaret er jeg sikker på i kan gætte!!
Damptromleklubben kørte bilerne her til Nyvang på deres blokvogn i sidste uge, tak til Ole.
Den 5.oktober var vi igen ude og køre veteranløb, denne gang var det kun for lastbiler. Vi deltog med Bedford brandsprøjten fra 1949 og Bedford lastvogn fra 1952. En vellykket tur uden uheld, men hvor vi fik set en kæmpe udvikling lastbilerne har været igennem - ikke mindst på størrelse.
Ford T lastvognen har deltaget her på Nyvang i optagelse til en film om genforeningen m. Sønderjylland i 1920, også Vauxhall personbil har deltaget i en episode hvor digterpræsten Kaj Munk bliver hentet af danske stikkere.
Da Holbæk Garden fejrede 60 års jubilæum d. 28 september, deltog vi med Vauxhall personbilen og Ford V8 ambulancen.
I december måned var Ford V8 ambulancen fra 1938 og Ford A kranbil fra 1929 samt en efterløber pumpe i Prag, for at deltage i optagelser til en film af Ole Bornedal der bl.a. omhandlende bombardementet af den Franske skole og Shell huset. I Prag er der åbenbart gader der ligner København fra 2. verdenskrig.
Som afslutning på et meget aktivt år, hvor vi også har deltaget i de mange arrangementer her på Nyvang, kørte vi i optog i Holbæk i forbindelse med tændingen af byens juletræ. Vipperød fik også glæde af en bil fra Nyvang i forbindelse med juletræstænding i byen.
Udover de nævnte arrangementer, deltager vi selvfølgelig i Nyvangs almindelige åbningsdage, hvor vi kører og fortæller gæsterne om Zonens og vognmandens historie, samt historien om de enkelte biler.
Fredag den 8. november havde vi laugsfest i forsamlingshuset, sammen med vores koner. En hyggelig aften med god mad leveret af Jette Graves og hendes hjælpere, og sidst, men ikke mindst, glade deltagere.
Jeg vil godt takke alle i billauget for at bidrage med en daglig god og kammeratlig omgangstone. Jeg udtalte sidste år, at mænd har svært ved at danne sociale relationer efter endt arbejdsliv. Billauget, og andre laug, her på Nyvang, syntes jeg er et godt bevis på det modsatte. Med over 400 frivillige, hvor en hel del er mænd. Det fortæller, at hvis de rigtige rammer er tilstede, kan mænd sagtens finde sammen.
Ønsker for fremtiden har vi selvfølgelig. Bl.a. at få etableret et sprinkleranlæg her i garagen, så der i tilfælde af brand, uden for åbningstiden, ikke sker noget med bilerne, der er uerstattelige.
Tagrender, over portene, vil være med til at beskytte portene og bygningen, samt at gæsterne, på en regnvejrsdag ikke får en ekstra skylle, når de skal ind i garagen. Jeg har talt med Blikkenslagerlauget, der gerne vil hjælpe til med denne opgave. Her i efteråret har vi fået flere længder tagrender fra en nedrivning. Et længe ønske er også, at få lagt gulv i det der senere skal blive vognmandens bolig.
Vi mangler også et skilt på garagen med teksten: Vognmand Frederik Madsen. Den gamle Zonestation fra Høng, her mangler der at blive støbt gulv.
Lauget har 25 medlemmer. I det forgangne år, har vi haft den glæde, at der er kommet 2 nye medlemmer, Johnny Marker og Alex Pedersen. Endnu en gang velkommen til jer. Jeg håber I har fundet jeres plads i hierarkiet.
Jeg vil gerne her takke alle de personer vi samarbejder med. Det være sig frivillige, ansatte og ikke mindst Nyvangs nye direktør, Frits Thorarinsson og Frederik Maden.
En særlig tak til en af billaugets medlemmer, der sørger for der er rent og ryddeligt både i laugslokalet, men også når der er spildt olie på gulvet fra en utæt bilmotor. Også i år er vi taknemlige for de virksomheder, der enten er sponsorer, eller hjælper os med gode priser i forbindelse med de indkøb vi gør her i lauget.
Bjarne Hansen
Formand for Zone/billauget på Nyvang

Artikel i NordvestNyt om Zonen Redder Liv
Flot artikel i NordvestNyt 9. juli 2019 om Zonen Redder Liv i Andelslandsbyen. Tryk på PDF'en for at åbne artiklen.
Vises her med avisens tilladelse:
Nytårskur 2019 - afholdt 29. januar 2019
Nytårskuren 2019 blev afholdt som fælles nytårskur mellem Zonens køretøjslaug og Zonens flylaug. Omkring 50 gæster samledes i hangaren, hvor formanden for køretøjslauget Bjarne Hansen og formanden for flylauget Morten Munkesø holdt deres nytårstaler, hvorefter selskabet gik til Zone-garagerne for at få varmen og et glas portvin. Her holdt formanden for Zone-Redningskorpsets Venner Frederik Madsen sin nytårstale.

I nytårsparaden deltog blandt gæsterne medlemmer af Holbæk Byråd, medlemmer af Nyvangs bestyrelse, medarbejdere på Nyvang og medlemmer af Zone-Redningskorpsets Venner.I sin tale sagde formanden for køretøjsgruppen Bjarne Hansen følgende:

"Velkommen til Zone- og billaugets efterhånden traditionsrige nytårsparade, der i år starter her i Zonefly hangaren. Tak til jer i flylauget og jeres formand Morten Munkesø.
En særlig velkomst til formand for Zone-Redningskorpsets Venner, Frederik Madsen.
Et år er gået, hvor der har været megen aktivitet, både med vedligeholdelse af vores biler, og opbygning af inventar.
Kranbilen Ford A fra 1928, som vi sidste år var i gang med, er nu sat fint i stand. Er blevet malet med sorte skærme, som den oprindelig har haft, så nu skulle den være historisk korrekt.
Wauxhall personbil fra 1952, har fået repareret bagtøj, hjullejer og styretøj. Så har den også fået nyt læderindtræk. Det har kun økonomisk kunnet lade sig gøre, da Holbæk Autosadelmager har sponseret arbejdstimerne med at sy og montere indtrækket. Nu mangler der lidt rustarbejde på karossen, med efterfølgende maling. Forkromningen på kofanger og fronten er også et stort ønske.
Bedford brandbil fra 1948, er blevet udrustet med det udstyr den engang havde. Det være sig slanger, forgrener m.m. med stor hjælp fra formand Frederik Madsen fra Zone-Redningskorpsets Venner, der står for, at det historiske er i orden, og med hjælp af effekter udlånt fra Teknisk Museum i Helsingør, der huser Zonemuseet.
Nu mangler vi at få Ellehammer pumpen på fronten af bilen til at virke. Grebet ind i motoren driller, men jeg har stor tillid til, med de dygtige personer, der er her i lauget, at det nok skal lykkedes.
Ud over bilerne, er vi færdige med at istandsætte 2 motorpumper. Den ene med en lille 4 cylinder Ford motor, og den anden med en Ford V8 motor, der begge er en donation fra Sct. Hans hospital i Roskilde.
Vi har også fået indrettet 2 sovepladser i vognmandskontoret, så personalet altid er friske og udhvilet, når der kommer en alarm!!
I starten af 2018 kørte vi til Holbæk Sygehus for, at afhente gammelt røntgenudstyr, som sygeplejerskerne og doktor Hansen kan bruge i det kommende lille landsby-hospital.
Som I alle ved, har Nyvang installeret en elektrisk låge, der kun kan åbnes med et telefonnummer. Det gav nogle problemer i starten, men jeg har indtryk af, at vi alle har lært og håndtere denne udfordring.
Vi havde en laugstur til Egholm museet ved Skibby, der er startet af Ole Falck. Museet indeholder en fin samling af våben og udstyr fra 1600-tallet og frem til 2. verdenskrig. Derefter spiste vi frokost på Sønderby kro og sluttede dagen af med et besøg og omvisning på Selsø Slot.
Studenterkørslen i 2018, var fra Stenhus Gymnasium, hvor vi kørte turen med Bedford lastbilen fra 1952 i det vestsjællandske, med glade studenter på ladet. Der kom dog et skår i glæden. Allerede da vi skulle køre fra Stenhus Gymnasium var Bedforden ikke meget for at starte, men vi kom i gang. Den blev dog ved med at drille, når vi skulle starte, så studenterne måtte ned af ladet og skubbe den i gang.
På et tidspunkt ville den ikke starte mere, men der var en frisk student, der har en far, som kendte en mekaniker, der måske kunne hjælpe os.
Mekanikerne var to unge mennesker, der mente, det var en for dårlig stelforbindelse til tændspolen. Den blev monteret, og Bedforden kørte fint resten af turen. Men ærgerligt er det, med sådan et uheld.
Den første søndag i august er det fast, at der er Falck dag på Egeskov Slot på Fyn. Et meget stort arrangement med både gammelt og nyt redningsmateriel. Vi deltog med Ford V8 ambulancen, der kørte turen frem og tilbage uden problemer.
Weekenden den 18.-19. august afholdt vi brand- og redningsdag, uden deltagelse af Brandbil-museet i Asnæs, da de havde fået fyldt deres kalender. Men med mange andre deltager bl.a. Aktørlauget, sygeplejerskerne og doktor Hansen, sammen med Zonen fra Teknisk Museum i Helsingør, 2 Falck folk med en Volvo ambulance og Zoneflylauget, der bl.a. fløj ”syge børn med kighoste” op i den rene og kolde luft, der har en helbredende virkning. Jeg vil godt her rose det gode samarbejde laugene imellem. I den weekend var der 800 gæster på Nyvang.
Når Zoneflyvelauget arrangerer flyvestævne, deltager vi også ved hangaren med Zone-køretøjer, i tilfælde af uheld.
Udover de nævnte arrangementer, deltager vi selvfølgelig i Nyvangs almindelige åbningsdage, hvor vi fortæller gæsterne om Zonens og vognmandens historie, samt historien om de enkelte biler. Vi kører også på området med vores efterhånden fine bilpark.
Fredag den 16. november havde vi laugsfest i forsamlingshuset, sammen med vores koner. En hyggelig aften med musik, god mad leveret af Jette Graves og min kone, og sidst men ikke mindst, glade deltagere.
Jeg vil godt takke alle i billauget for at bidrage med en daglig god og kammeratlig omgangstone. Jeg udtalte sidste år, at mænd har svært ved at danne sociale relationer efter endt arbejdsliv. Billauget, og andre laug, her på Nyvang, syntes jeg er et godt bevis på det modsatte. Med over 400 frivillige, hvor dog ikke alle er mænd. Det fortæller, at hvis de rigtige rammer er tilstede, kan mænd sagtens finde sammen.
En særlig tak til Keld Olsen for hans kalenderoplæg, og Konrad der kommer, både tidlig og sent, for at rydde op, gøre rent og pudse messing på både biler og genstande, male gulv i værkstedet og lakere gulv i laugslokalet. Skal der laves mad er Konrad også med.
Ønsker for fremtiden har vi selvfølgelig også, bl.a. at få etableret et sprinkleranlæg her i garagen, så der I tilfælde af brand, uden for åbningstiden, ikke sker noget med bilerne, der er uerstattelige.
Tagrender over portene vil være med til at beskytte portene og bygningen, samt at gæsterne,
på en regnvejrsdag ikke får en ekstra skylle, når de skal ind i garagen. Jeg har talt med det nyoprettede Blikkenslagerlaug, der gerne vil hjælpe til med denne opgave. Et længe ønske er, at få lagt gulv i det der senere skal blive vognmandens bolig. Vi mangler også et skilt på garagen med teksten: Vognmand Frederik Madsen. Den gamle Zonestation fra Høng har utæt tag, og her mangler der også at blive støbt gulv.
Lauget har 28 medlemmer. I det forgangne år, har vi haft den glæde, at der er kommet 2 nye medlemmer, Preben Riege og Jan E. Nielsen Endnu en gang velkommen til jer. Jeg håber I har fundet jeres plads i hierarkiet.
Jeg vil gerne her takke alle de personer vi samarbejder med. Det være sig frivillige, ansatte og Nyvangs nu afgående direktør, Keld Grinder Hansen og Frederik Maden. En særlig tak til de virksomheder, der enten er sponsorer, eller hjælper os med gode priser i forbindelse med de indkøb vi gør her i lauget.
En tak til formanden for fritids- og kulturudvalget i Holbæk Kommune, Ole Hansen, der har fundet tid, i en travl kalender til, at besøge os i dag.
Bjarne Hansen
Formand for Zone/billauget på NyvangDer udbringes et leve for Zonen på Nyvang

Formanden for Zone-Redningskorpsets Venner Frederik Madsen sagde:

Kære alle
Jeg vil gerne byde jer alle velkommen til dette lille arrangement, hvor vi sammen markerer nytåret, og takke fordi I møder frem.
I årets løb er følgende aktive Zone-frivillige afgået ved døden:
Gert Pedersen, Holbæk
Æret være Gerts minde.
Til maj i år er det 30 år siden, daværende kulturminister Ole Vig Jensen indviede det nye Zone-Museum på Skyttensvej her i Holbæk, som vi med nød og næppe havde fået op at stå. Museet havde kun to vogne at vise frem.
Falck og Zonen blev sluttet sammen i 1963, og først omkring 1983 tog vi for alvor fat på arbejdet med at dokumentere Zonens og Zone-medarbejdernes historie.
Dengang i 1983 var der endnu mange gamle Zone-pionerer fra 1930'erne blandt de levendes tal, og vi opnåede den glæde, at de nåede at få det nye museum at se.
Aldrig havde vi drømt om, at vi flere år senere ville stå med en landsdækkende forening og med en statsanerkendt samling under Danmarks Tekniske Museum, med mange tusinde genstande og med titusindvis af scannede og sorterede dokumenter, udklip og billeder i en kæmpe database, tillige med over 100 aktive frivillige i hele Danmark foruden en voksende medlemskreds.
At alt dette er lykkedes, trods påbegyndt 20 år efter Zonens ophør, skyldes ikke mindst den store kærlighed, de gamle Zone-folk må have haft til deres gamle arbejdsplads, ellers ville al denne dokumentation ikke være blevet gemt.
De private redningskorps i Danmark, som under samme tag udfører ambulancekørsel, slukker brande, redder katte ned fra træer og biler op af grøften, er noget helt unikt, opstået i en tid hvor det private initiativ havde langt lettere vilkår end i dag, godt hjulpet på vej af innovation på det tekniske område og en offentlig sektor, som var svag. Dokumentationen for hvordan dette blev skabt og lod sig gøre, findes foruden på Teknisk Museum på vores afdelinger her i Holbæk, i Gelsted på Fyn og i Randers.
I 2001 blev den første Zone-station i Andelslandsbyen indviet som et resultat af et samarbejde mellem Museet for Holbæk og Omegn, Nyvang og Zone-Redningskorpsets Venner, finansieret af midler det daværende Amtsmuseumsråd.
I 2010 påbegyndtes opførelse af den kombinerede Vognmandsforretning og Zone-station, og i 2014 blev bygningen taget i brug. I 2018 har vi fået Zone-afdelingen helt færdigmonteret med nyrestaurerede køretøjer og materielvæg.
Endelig påbegyndtes i 2013 arbejdet med anlæggelse af landingsbane og opførelse af hangar, som blev indviet i 2015, klar til at modtage KZ-III ambulancemaskinen, som ankom til Nyvang i 2016.
I sidste uge var der en historisk gættekonkurrence på DR, hvor to hold dystede om at svare på historiske spørgsmål. Det ene spørgsmål angik Zonen, og holdene skulle blandt tre mulige gætte, om det kunne være rigtigt, at Zonen så tidligt som i 1939 oprettede Danmarks første ambulanceflyvetjeneste. Det ene hold, som gættede forkert, kunne slet ikke forestille sig, at nogen havde været så fremsynede i 1939, men det var Zonen faktisk, og det var det andet hold godt klar over.
I 2018 har Flyvelauget fået ny formand i form af Morten Munkesø, og vi står nu med to stærke Zone-grupper med meget engagerede medlemmer, som sørger for at formidle Zonens historie her på Nyvang og som er klar til også at tage fat på de mange nye projekter og opgaver, vi har foran os.
En stor tak skal lyde her fra Zone-Redningskorpsets Venner, for Jeres varetagelse af disse to vigtige formandshverv, og for jeres evne til at skabe engagement og følgeskab i Jeres grupper.
Sidst men ikke mindst naturligvis en stor tak til alle de frivillige for det store arbejde, I lægger i Zonen og så I dermed er med til at levendegøre de gamle Zone-folks engagement i arbejdet med at redde og hjælpe mennesker og dyr i nød.
Endelig til sidst en tak til Den Flyvehistoriske Fond, som lige her ved årsskiftet har bevilget penge til at Flygruppen kan få kasketter og kedeldragter samt flylogo på hangarens facade.
ZONEN i ANDELSLANDSBYEN LÆNGE LEVE
Tak og godt nytår.
Frederik Madsen.

Se omtale i NordvestNyt incl. flot billedserie af fotograf Peter Andersen. https://sn.dk/Holbaek/Klar-til-udrykning/artikel/724862Holbæks borgmester Christina Hansen takkede i sin tale Zone-folkene for at formidle Zonens virke til den unge generation. Christina Hansen sagde desuden, at hun ville tage Zonens mantra HANDL HURTIGT MEN ROLIGT OG BESINDIGT med i sin gerning som borgmester.

Se omtalen i Nyvang Tidende og noget af talen på youtube ved tryk her: http://www.nyvang-tidende.dk/Zone-billaugets nytårsparade – årsmøde 2018
Tirsdag, den 13. februar 2018
Velkommen til Zone- og billaugets efterhånden traditionsrige nytårsparade. En særlig velkomst til Holbæk kommunes nye borgmester Christina K. Hansen og formand for Zone-Redningskorpsets Venner, Frederik Madsen.
Vi har i det forgangne år mistet Gert Pedersen, et trofast medlem af Zonelauget, der selv havde en fortid som ansat først hos Zonen, og efter sammenlægningen mellem de to redningskorps, hos Falck. Gert var et venligt og omgængeligt menneske, som alle, vi der kendte ham savner her i lauget.
ÆRE VÆRE HANS MINDE. (1 min. stilhed).
Et år er gået, hvor der har været megen aktivitet, både med vedligeholdelse af vores biler, samt huset vi befinder os i.
Vi har her i billauget lagt en strategi gående ud på, at når vi tager fat i en af bilerne på værkstedet, har det tidligere været kutyme, at der kun blev repareret det allermest nødvendige, for at bilen kunne køre og klare et syn i synshallen. I det forgangne år har følgende biler fået en større istandsættelse. Ambulancen Ford V8 fra 1938, der har gennemgået en større istandsættelse, troede vi var ok, men det viste sig, at der var problemer med tændingen, der så måtte repareres. Kranbilen Ford A fra 1928, er som I kan se, i gang med en større istandsættelse. Vi håber den bliver køreklar til vi åbner her på Nyvang d.14 april, hvorefter den kommer til at fremstå næsten som da den var ny. Wauxhall personbil fra 1952, er på værkstedet, hvor der er ved at blive repareret bagtøj, hjullejer og styretøj. Også den håber vi bliver køreklar til åbningen. Bedford brandbil fra 1948, er ved at blive udrustet med det udstyr den engang havde. Det være sig slanger, forgrener m.m. med stor hjælp fra formand Frederik Madsen fra Zone-Redningskorpsets Venner, der står for, at det historiske er i orden, og med hjælp af effekter udlånt fra Teknisk Museum i Helsingør, der huser Zone-Museet.
Ud over bilerne, er vi også i gang med, at istandsætte to pumper, der er en donation fra Sct. Hans hospital i Roskilde. Der er meget der tyder på, at de bliver køreklar i løbet af året.
Det har længe været meningen, at en del af garagen skulle reserveres til Zone-køretøjer, sammen med det udstyr der hørte til. Også her har Zone-Museet fra Teknisk Museum og Falck-Museet på Egeskov været behjælpelig med effekter. Som jeg skrev i indbydelsen til denne dag, var det ikke ualmindeligt, at en vognmand sammen med vognmandsforretningen også havde en aftale med Zonen. Det var nogle redningskøretøjer, som vognmanden så forpligtigede sig til at have mandskab til at rykke ud med, i tilfælde af brand eller ulykker, der kunne kræve kranbil, ambulance eller brandsprøjte. Også her har Frederik Madsen været til stor hjælp.
I 2017 deltog vi sammen med mange frivillige fra Nyvang i optoget gennem Holbæk, i forbindelse med Nyvangs åbning, nu med strenge ordre om, at vi ikke måtte bruge de gamle udrykningshorn.
Årets Pinsearrangement i Holbæk Kommune, SKVULP, var kun et lille skvulp her fra Nyvang, hvor køkkenlauget og ambulancen deltog. Det kan undre, at vi ikke kunne bruges til mere.
Det store besættelsesarrangement her på Nyvang deltog vi selvfølgelig også i, hvor vi her har et godt samarbejde med alle de involverede.
Studenterkørslen i 2017 var til Næstved Gymnasium, hvor vi kørte turen med Bedford lastbilen fra 1952 i det sydsjællandske uden mekaniske problemer, og med glade studenter på ladet.
Vores medlem, Ole Rasmussen, fik Austin Klubben til at besøge Nyvang i forbindelse med deres sommertræf, der var planlagt til kørsel i Odsherred.
Den første søndag i august er det fast, at der er Falck dag på Egeskov Slot på Fyn. Et meget stort arrangement med både gammelt og nyt redningsmateriel. Vi deltog med Ford V8 ambulancen, der kørte turen frem og tilbage uden nogle problemer. For øvrigt syntes jeg vi skulle spørge Falck, om det ville være en idé, at lave en Falck dag på Nyvang, så de også gjorde sig synlige her på Sjælland.
Weekenden den 19.-20. august afholdt vi brand- og redningsdag, sammen med Brandbilmuseet i Asnæs, aktørlauget, sygeplejerskerne og doktor Hansen, sammen med Zoneflylauget, der bl.a. fløj ”syge børn med Kighoste” op i den rene og kolde luft, der har en helbredende virkning. Jeg vil godt her rose det gode samarbejde laugene imellem, hvor der sammenlagt var 1120 gæster på Nyvang den weekend.
Jeg forsøgte at arrangere en tur til Sommers Bilmuseum, med efterfølgende afslutning i Korsbæk på Bakken. Men af forskellige årsager kneb det med opbakningen, så den blev aflyst.
Når Zoneflyvelauget arrangerer flyvestævne, deltager vi også med en ambulance, i tilfælde af uheld.
Udover de nævnte arrangementer, deltager vi selvfølgelig i Nyvangs almindelige åbningsdage, hvor vi fortæller gæsterne om Zonens og vognmandens historie, samt historien om de enkelte biler. Vi kører også på området med vores efterhånden fine bilpark.
Den 17. november holdt vi en tidlig julefrokost i forsamlingshuset, sammen med vores koner, samlever m.m. En hyggelig aften med musik, god mad og glade deltagere.
Jeg vil godt takke alle i billauget for, at bidrage med en daglig god og kammeratlig omgangstone. Det siges tit, at mænd har svært ved at danne sociale relationer efter endt arbejdsliv. Billauget, og andre laug, her på Nyvang, syntes jeg er et godt bevis på det modsatte, med over 400 frivillige. Dog ikke alle er mænd. Hvis de rigtige rammer er til stede kan det sagtens lade sig gøre.
En særlig tak til Keld Olsen for hans kalenderoplæg, og Konrad der kommer, både tidlig og sent, for at rydde op, gøre rent og pudse messing på både biler og genstande.
Ønsker for fremtiden har vi selvfølgelig også. En af de store er, at få etableret et sprinkleranlæg her i garagen, så i tilfælde af brand uden for åbningstiden, ikke de her uerstattelige biler går tabt. Tagrender over portene vil være med til at beskytte portene og bygningen, samt at gæsterne på en regnvejrsdag ikke får en ekstra skylle, når de skal ind i garagen. Jeg har talt med det nyoprettede Blikkenslagerlaug, der gerne vil hjælpe til med denne opgave. Et længe ønske er, at få lagt gulv i det der senere skal blive vognmandens bolig. Vi mangler også et skilt på garagen med teksten: Vognmand Frederik Madsen. Den gamle Zonestation fra Høng har utæt tag, og så mangler der at blive støbt gulv.
Lauget har 28 medlemmer. I det forgangne år, har vi haft den glæde, at der er kommet 4 nye medlemmer, nemlig Jørgen Henriksen, Peer Kristjansen, Per Nielsen, og Kurt Larsen. Alle med forskellige faglig baggrund, der er med til at gøre vores laug fagligt stærkt. Endnu en gang velkommen til jer. Jeg håber I har fundet jeres plads i hierarkiet.
Jeg vil gerne her takke alle de personer vi samarbejder med, det være frivillig, ansatte og Nyvangs direktør Keld Grinder Hansen og Frederik Maden. En særlig tak de virksomheder der, enten er sponsorer, eller hjælper os med gode priser i forbindelse med de indkøb vi gør her i lauget. I anledning af vores nye borgmester har fundet tid i en travl kalender til at besøge os i dag, skal der også her fra Zone- billauget overbringes en tak for din deltagelse og Holbæk Kommunes støtte til Andelslandsbyen Nyvang.
Bjarne Hansen, formand for Zonen Nyvang

-
Klar til Zonen Redder Liv 2017

En del af de frivillige, der stiller op til Zonen redder liv i Andelslandsbyen 2017
-
Nytårsparade januar 2017

Zone-laugets formand Bjarne Hansen oplæser nytårstalen, mens Nyvangs direktør Keld Grinder-Hansen lytter.

Zone / billaugets nytårsparade – årsmøde 2017
Tirsdag d. 24. januar 2017

Velkommen, det er dejligt at flere af de frivillige og ansatte har taget imod invitationen.
Så er der gået et år mere, jeg ved ikke, hvordan I har det, men jeg syntes tiden flyver af sted.
Også 2016 har været et år med megen aktivitet her i billauget.
Der er arbejdet med at færdiggøre den store og gennemgribende istandsættelse af Ford V8 ambulancen, som I kan nyde synet af her i værkstedet. Bedford brandbilen er der også arbejdet flittigt på. Vi håber den bliver køreklar til Nyvang åbner for den nye sæson 2017, der jo er Nyvangs 25 års jubilæum år.
Bedford lastbilen har fået et nyt lad, så den ligner en almindelig vognmands-bil. På dette lad er der skabt mulighed for at bygge op på siderne, så vi kan køre med personer på ladet i forbindelse med besættelsen.
Når vi her i slutningen af juni skal køre med studenter, bliver ladet afmonteret og studenterladet sat på. Ved årets studenterkørsel kørte vi helt lovligt, da vi var to chauffører på, så vi var sikre på vi ikke overskred køre-hviletids reglerne.
Som mange ved, har vi et stort ønske om at få en rutebil her til Nyvang, så vi kan fortælle rutebilens store betydning på landet tidligere. Vi har en Bedford fra 1949 på hånden, den helt rigtige, magen til den Dirch Passer kørte med i en gammel dansk film. Vi håber en fond og sponsorer vil gøre det muligt at anskaffe denne fine vogn.
Ford A lastbilen (den gule Ford) har også fået repareret rust og buler, og er blevet malet, så nu er det motoren, der skal have en omgang. Nu vi er ved den gule lastbil, var den i starten af 2016 i København for at deltage i filmoptagelser i forbindelse med en Hollywood produktion om den danske kunstmaler Ejner Wegner der fik foretaget en kønsskifte operation i 1930, vist nok den første i verden. Han kaldte sig derefter Lilly Elbe, men dør året efter. Filmen kom til at hedde ”Den Danske Pige”. Hans kone - også efter operationen, Gerda Wegner, var også kunstmaler. Hun kan ses med en fin udstilling på Arken v. Køge, der slutter ved udgangen af januar. Desværre kom Ford A lastbilen ikke med i den færdige film.
Som sædvanlig deltog vi i optoget gennem Holbæk by i forbindelse med at Nyvang åbnede for sæsonen den 16. april 2016.
Fredag, den 3. juni tog vi på laugstur med bus til Samlermuseet Thorsvang v. Stege. Derefter til Næstved Automobilmuseum, i alt en god tur med fine udstillinger. Der deltog også medlemmer fra Smedelauget og Håndværker/Magasinlauget.
Skvulp, der var Holbæk Kommunes pinsearrangement, deltog vi i med tre biler på kajen i den gamle havn. Arrangementet var desværre ramt af kulde og blæst.
PR-lauget havde lånt Ford A kranbilen, der blev kørt til Græsted Veteranbiltræf, hvor den sammen med PR-Lauget på fornemste vis repræsenterede Nyvang.
De to studenterture blev, torsdag den 23. og fredag den 24. juni. Men på den sidste tur midt på aftenen ville Bedforden ikke mere. Falck måtte derfor transportere den til Nyvang fra Mørkøv.
Lørdag den 25. juni afholdt Zone–Redningskorpsets Venner årsmøde i forsamlingshuset. En dag hvor foreningens medlemmer fik mulighed for at se Nyvang, men ikke mindst opleve det nyistandsatte Zone-fly starte og lande for første gang ved den nye hangar. En dag, hvor foreningens formand Frederik Madsen var det naturlige midtpunkt. Her er en god anledning til at rose Frederik Madsen for hans altid store arrangement med at fortælle Zonens historie. Den fortælles på Teknisk Museum i Helsingør, her på Nyvang, Gelsted på Fyn og som den sidste tilkomne i Randers. De to sidste har en bil hver.
I året 2016 har vi fået oplysning om to store danske personligheder der er ved at gå i glemme-bogen. I slutningen af 1800-tallet rejste Carl Emil Sørensen til USA med sine forældre. I 1903 mødte han Henry Ford der så hans store talent inden for formstøbning, og blev en meget betroet medarbejder hos Ford, der var med til ud over udviklingen af værktøjer til støbning af bilmotorer, bl.a. den V8 motor der er i ambulancen, var han også med til at udvikle samlebåndet, der på den tid var helt ukendt. En anden dansker der bliver ansat også hos Henry Ford, vor William Knudsen, der var en mester ud i planlægning. Han stod for opførsel af flere samlefabrikker i USA, og da Europa også begyndte at vise interesse for Ford-biler, fik han overtalt Henry Ford, at det var en god idé at placere en samlefabrik i København. Den blev etableret den 25. juni 1919, og allerede i 1924 samlede man 140 biler om dagen, og der var 500 arbejdere og 100 funktionærer ansat. Eventyrer med produktion af Ford-biler i Danmark sluttede i 1966, efter at have produceret 325.482 biler. Hvor Ford T var den første model. Fabrikken i København solgte biler til det danske marked og til Færøerne, Island, Norge, Sverige, Finland, De baltiske lande, Polen og Tyskland. William Knudsen blev senere uvenner med Henry Ford og blev ansat hos General Motor, hvor en af hans første opgaver var, at udvikle en bil der prismæssigt kunne konkurrere med Fords. Herefter kom Chevrolet på markedet. Da USA's præsident Franklin Roosevelt i starten af 2. verdenskrig besluttede at gå ind i krigen, kalder han William Knudsen til sig, og på baggrund af hans stor organisationstalent blev han betroet planlægningen af den amerikanske krigsproduktion. Imidlertid var der i efteråret 1941 indledt en omorganisering, der i januar 1942 førte til, at William S. Knudsen måtte indtræde som et af medlemmerne i en nyoprettet krigsproduktionskommission, men samtidig som den første civilist i USAs historie udnævntes til generalløjtnant. Det var et længere indslag om to danskere der er ved at glide ud i glemslen.


Vores brand- og redningsweekend har udviklet sig med gode, men for mange indslag, både for publikum, men også for os aktører, så det skal der ses på i år. Vi har også fået et godt samarbejde med Zonefly-lauget, sygeplejerskerne, doktor Hansen, de frivillige her på Nyvang, biler og mandskab fra Zone-folkene fra Helsingør, og fra Brandbilmuseet i Asnæs. Nævnes skal også dem der sørger for sminke, og laver røg i husene. Desværre regnede søndagen væk, så vi måtte stoppe før tid.
I forbindelse med julen deltog vi som noget nyt i et optog gennem Holbæk, sammen med andre foreninger.
Desværre er vi blevet ramt af sygdom i det forløbne år. Børge Schnack har det ikke så godt længere, så det er årsagen til, at han ikke er her i dag. Også tidligere Zone- og Falck-redder Gert Pedersen er grundet sygdom stoppet, vi er mange der savner dem her i lauget.
Her til slut vil jeg også nævne vores lille vognmandsafdeling, der omhandler kørsel med fejebladet. Det bliver primært udført af Jan, der har kørt vores bil til og fra automaler, kørsel for smedene, hente og bringe varmeblæsere til julemarkedet, hente ting der er doneret til Nyvang, også damptromleklubben har ind imellem behov for en kørsel.
Også i år vil jeg takke for et godt samarbejde med ansatte, frivillige, bestyrelsen og Zone-Redningskorpsets Venner, v. Frederik Madsen. Også en stor tak til alle dem vi samarbejder med, sammen med vores sponsorer.
Godt nytår til alle
Bjarne Hansen
Formand f. Zone/billauget på Nyvang


Årsmøde i Zonelauget tirsdag 1. marts 2016
Velkommen
Her i billauget har vi ud over de daglige åbningsdage deltaget i flere arrangementer, bl.a. Nyvang besættes, kørt studenterkørsel, der skete på baggrund af megen polemik, om vi skulle have fartskriver i de gamle biler eller ej. Nu har vi installeret fartskriver i Bedforden, så den skulle være lovlig til fremtidige studenterture. Desværre må vi ikke køre med gæster på studenterladet mere. Kølner-Forden er kørt til et værksted ved Ålborg for at blive bygget tilbage til kranbil, som den var fra ny i 1960, så den er ikke længere på Nyvang
.
I 2015 har vi prøvet et nyt koncept til vores Brand og Redning, hvor vi ”indvier Zonestationen år 1930” og arbejder sammen med det nyetablerede Sygeplejerskelaug og en læge, kaldet doktor Hansen, for at behandle de mange skader. Brandbilmuseet i Asnæs var også med, sammen med folk og biler fra Zonemuseet på Teknisk Museum i Helsingør. Vi har også været i Roskilde en torsdag eftermiddag og aften, hvor der torsdag aften sommeren igennem på parkeringen ved Vikingemuseet samles gamle biler, motorcykler og knallerter. Vi var derinde med Zone-kranbilen, Røde Kors ambulancen, Wauxhallen og Sigfred Madsen i sin Chevrolet.
I starten af juni deltog vi i Dyrehavsbakkens åbning af Korsbæk, hvor vi var inde med Zone-kranbilen og Røde Kors ambulancen, sammen med Sigfreds Madsens Chevrolet og Ole Rasmussens Ford V8. En god dag sammen med de tilbageværende kendte fra Matadorserien.
I starten af året var Ford A lastbilen i København, hvor den deltog i filmoptagelser til Hollywood produktionen Den Danske Pige, men var desværre ikke med i den færdige film.
Her på værkstedet og i garagen er der blevet arbejdet flittigt med at istandsætte følgende biler - Ford V8 ambulancen, Bedford brandbil, Ford A lastbil, der lige er kørt til automaler, og her på det seneste montering af nyt lad på Bedford lastbilen. Vi har også på baggrund af en donation fået en søjlelift fra det tidligere SAAB værksted på Kalundborgvej, og med hjælp til at bore hullet fra Brøndborer firmaet Brøker fået etableret søjleliften her i værkstedet. Det bliver helt sikkert en lettelse for de gamle rygge, så de ikke i samme grad skal ligge på gulvet, når en bil skal have et eftersyn eller reparation. I det forgangne år har vi også modtaget tre gamle, men velholdte, sprøjtepumper fra Sct. Hans Hospital i Roskilde. I det hele taget er vi meget taknemlige for, at der er nogle der tænker på os her ude på Nyvang, med gaver og donationer, der passer ind i den tidsramme vi er en del af.
Det er jo en gammel tradition her omkring nytår at komme med ønsker, og det har vi selvfølgelig også. Vi har længe ønsket os en rutebil, der også var en væsentlig del af livet på landet. Rutebilen, som ud over at køre mennesker rundt til arbejde, og handel i større byer, var den også med til at transportere mindre forsendelser og pakker, der så senere efter aftale kunne afhentes hos brugsmanden, smeden, eller vognmanden. Der er lige nu en fin Bedford rutebil fra 1954 til salg.
Så er der nogle der kender en eller flere sponsorer ville vi være mere end taknemmelige.
I det forgangne år har vi fået en lillebror her i Zonelauget, men absolut ikke en ubetydelig lillebror. Her tænker jeg selvfølgelig på Zone-fly lauget. Det er en aktivitet vi forventer os meget af i det kommende år. Som mange sikkert kan huske blev Zone-fly hangaren indviet i 2015, men ikke med det fly, der skal have sin daglig placering her på Nyvang, da det manglede de sidste godkendelser for at måtte flyve. Det vil Poul Eberhardt senere fortælle mere om.
Også i det kommende år ventes der megen aktivitet her på Nyvang.
Jeg vil gerne slutte med en stor tak for samarbejdet både med Nyvangs bestyrelse, direktør Keld Grinder-Hansen, alle de frivillige, og ansatte på Nyvang, de forskellige foreninger vi samarbejder med, og ikke mindst Zone-Redningskorpsets Venner, med formand Frederik Madsen. Uden ham, tror jeg ikke det var muligt at fortælle Zonens historie.
Jeg vil også takke alle de personer og virksomheder, der på forskellig vis har hjulpet med økonomi, gode prisaftaler og forskellige effekter vi har modtaget i årets løb.
Her til slut et stort hjertesuk, vil i ikke nok alle hjælpe med at tage vagter ud over tirsdagen, når Nyvang åbner for sæsonen her til april.
Bjarne Hansen
Formand f. Zone/billauget på Nyvang
-

Nytårsparade 12. januar 2016Zone/ billaugets nytårsparade – 2016
Tirsdag, den 12. januar 2016

Velkommen
I det forgangne år, er et helt særligt brev fra Zone-direktør Wiboltt dukket op. Det blev udsendt til alle Zone-stationer ved nytårstid 1962, hvor det lå klart, at Zonen fra 1. januar var holdt op med at eksistere som selvstændigt korps. Det er lidt ejendommeligt, at det først nu er kommet for dagens lys.

Daværende direktør for Zoneredningskorpset Wiboltt skriver bl.a.: "Jeg har gennemgået den samme krise og haft de samme følelser, som alle gamle medarbejdere, og jeg forstår, at overgangen kan have sine vanskeligheder, at enkelte må resignere for helheden, og at mange
ikke føler sig helt trygge".
Det er stor åbenhed om følelser, udtrykt fra en direktør, i en hel anden tid, end den der er vores. Men hvad er det for følelser, Wiboltt udtrykker?
Hvad end man beskæftiger sig med, om det er praktisk eller administrativt arbejde, er det umuligt at undgå fejl, men i de fleste tilfælde lader fejlene sig rette, uden at der sker større skade. Sådan er verden ikke i redningskorpset. I redningsarbejdet, kan en forkert besked eller et overset symptom, betyde forskellen på liv og død. Derfor er arbejdet i redningskorpset også forbundet med følelser som skyld, skam og tvivl, måske endda ubevidst.
Min fortolkning af Wiboltts ord er, at han følte skyld. Han følte skyld overfor de mange medarbejdere, som trofast havde kæmpet for Zonens sag mod Falck, og som nu følte, at det hele havde været forgæves.
Heldigvis viste disse følelser sig hurtigt at være overvundet og tilmed viste sammenslutningen sit værd og betød en styrkelse af redningskorpsenes agtelse i befolkningen, en agtelse Falck lever højt på den dag i dag. Vores arbejde i Zone-Redningskorpsets Venner, har langt fra redningsarbejdets alvorlige karakter, og dog mærker jeg den samme glæde ved arbejdets fremdrift, som er redderen til del, i arbejdet i vores forening.
Jeg kan kun gentage fra sidste års nytårstale, at det er min fortsatte fornøjelse at være formand for denne mission. I 2015 kunne vi sætte hak ved etableringen af Flyve-tjenesten og i 2016 forestår færdiggørelsen af andre store projekter. Det vil jeg gerne takke alle for, udtaler Frederik Madsen
Så er det vi her på Nyvang kommer ind i billedet. Som Frederik udtaler, har også 2015 været et travlt år. Her i billauget har vi ud over de daglige åbningsdage deltaget i flere arrangementer, bl.a. Nyvang besættes, kørt studenterkørsel, der skete på baggrund af megen polemik, om vi skulle have fartskriver i de gamle biler eller ej. Nu har vi installeret fartskriver i Bedforden, så den skulle være lovlig til fremtidige studenterturer. Desværre må vi ikke køre med gæster på studenterladet mere. Kølnerforden er kørt til et værksted ved Ålborg for at blive bygget tilbage til kranbil som den var fra ny i 1960, så den er ikke længere på Nyvang.
I 2015 har vi prøvet et nyt koncept til vores Brand og Redning, hvor vi ”indvier Zonestationen år 1930” og vi arbejder sammen med det nyetablerede Sygeplejerskelaug sammen med en læge, kaldet doktor Hansen, for at behandle de mange skader. Brandbilmuseet i Asnæs var også med, sammen med folk og biler fra Zonemuseet på Teknisk Museum i Helsingør. Vi har også været i Roskilde en torsdag eftermiddag og aften, hvor der torsdag aften sommeren igennem på parkeringen ved Vikingemuseet samles gamle bil, motorcykler og knallerter. Vi var derinde med Zone-kranbilen, Røde Kors ambulancen, Wauxhallen og Sigfred Madsen i sin Chevrolet.
I starten af juni deltog vi på Dyrehavsbakkens åbningen af Korsbæk, hvor vi var inde med Zone- kranbilen og Røde Kors ambulancen, sammen med Sigfreds Madsens Chevrolet og Ole Rasmussens Ford V8. En god dag sammen med de kendte fra Matadorserien.
Her på værkstedet og i garagen er der blevet arbejdet flittigt med at istandsætte følgende biler - FordV8 ambulancen, Bedford brandbil, Ford A ladbil, og her på det seneste montering af nyt lad på Bedford lastbil. Vi har også på baggrund af en donation af en søjlelift fra det tidligere SAAB værksted på Kalundborgvej, og med hjælp til at bore hullet fra Brøndborer firmaet Brøker fået etableret søjleliften her i værkstedet. Det bliver helt sikkert en lettelse for de gamle rygge, så de ikke i samme grad skal ligge på gulvet, når en bil skal have et eftersyn eller reparation. I det forgangne år har vi også modtaget 3 gamle, men velholdte, sprøjtepumper fra Sct. Hans Hospital i Roskilde. I det hele taget er vi meget taknemlige for, at der er nogle der tænker på os her ude på Nyvang, med gaver og donationer, der passer ind i den tidsramme vi er en del af.
Det er jo en gammel tradition her omkring nytår at komme med ønsker, og det har vi selvfølgelig også. Vi har længe ønsket os en rutebil, der også var en væsentlig del af livet på landet. Rutebilen, som ud over at køre mennesker rundt til arbejde, og handel i større byer, var den også med til at transportere mindre forsendelser og pakker, der så senere efter aftale kunne afhentes hos brugsmanden, smeden, eller vognmanden. Der er lige nu en fin Bedford rutebil fra 1954 til salg.
Så er der nogle der kender en eller flere sponsorer ville vi være mere end taknemmelige.
I det forgangne år har vi fået en lillebror her i Zonelauget, men absolut ikke en ubetydelig lillebror. Her tænker jeg selvfølgelig på Zone-fly lauget. Det er en aktivitet vi forventer os meget af i det kommende år.
Som mange sikkert kan huske blev Zone-fly hangaren indviet i 2015, men ikke med det fly, der skal have sin daglig placering her på Nyvang, da det manglede de sidste godkendelser for at måtte flyve. Det både tror og håber, formand Poul Eberhardt er på plads til den kommende sæson. Også flyvelauget har et stort nytårsønske. De kunne godt bruge flere medlemmer, og betingelsen for at blive medlem er ikke, man kan og må flyve. Nej, den er at man kan fortælle Zone flyvetjenestens historie. Og den historie formidler de nuværende medlemmer gerne videre til nye medlemmer.
Jeg vil gerne slutte med en stor tak for samarbejdet både med Nyvangs bestyrelse, direktør Keld Grinder-Hansen, alle de frivillige, og ansatte på Nyvang, de forskellige foreninger vi samarbejder med, og ikke mindst Zone-Redningskorpsets Venner, med formand Frederik Madsen. Uden ham, tror jeg ikke det var muligt at fortælle Zonens historie.
Jeg vil også takke alle de personer og virksomheder, der på forskellig vis har hjulpet med økonomi, gode prisaftaler og forskellige effekter vi har modtaget i årets løb.

GODT NYTÅR TIL ALLE
Bjarne Hansen
Formand f. Zone/billauget på Nyvang

Billede af laugets medlemmer januar 2016

Fra venstre mod højre,
Formand, Bjarne Birk Hansen, Morten Rasmussen, Ole Olofsen, Bjarne Nordahl, John Parbst, Poul Erik Christoffersen, Frank Rundqvist, Gorm Kornmaaler, Jørgen Jensen, Svend Erik Hansen, Claus Olsen, Gert Pedersen, Tage Jensen, (halv gemt) Børge Schnack, Peter Castenheim, Jan Jørgensen, Kurt Lisberg Sørensen, Jørgen Steen Otto, Sigfred Dencker Madsen, Steen Holm Rasmussen, Poul Eberhardt, Konrad Nielsen, Keld Olsen.

Zonelaugets Nytårsparade - den 20. januar 2015 kl. 14.00 på NyvangAvisomtale af nytårsparaden i NordVestNytzr4.tif


Formanden Bjarne Hansens tale:

Jeg vil gerne byde alle velkommen til den tredje nytårsparade her på Nyvang i Frederik Madsens garage. En særlig velkomst til dig Frederik og velkommen til Keld Grinder-Hansen, som ny leder af Nyvang. Først vil jeg gerne takke alle medlemmer af Zone/billauget for deltagelse i endnu et travlt år med mange opgaver.

Lidt om året 2014:

Vi har kørt 24 bestilte ture og 3 studenterture i det forgangne år. Det skal dog nævnes at den éne studenter-tur kunne vi ikke gennemføre, grundet et ødelagt bagtøj på Bedforden. Turen med de unge mennesker blev dog gennemført med hjælp fra en vognmand i Glostrup. Det er så vidt jeg ved første gang vi har haft mekanisk nedbrud, så bilen ikke kunne køre den planlagte tur.

Ud over de mange kørsler, er der arbejdet flittigt på istandsættelse af Ford V8 ambulancen fra 1938 og Bedford brandbil fra 1949. Det er to store opgaver der kræver mange arbejdstimer, men vi forventer også alle, at der kommer et godt resultat ud af indsatsen.

Der har været en løbende vedligeholdelse af de øvrige biler, med bremser og trykluft på ”fejebladet”. Tænding på Ford T KTAS ladbil. Ombygning af ladet på Ford A ladbil, og så er der løbende problemer med tændingen på Ford A kranbilen, Røde Kors ambulancen har fået repareret dørene, der var ved at hænge i hængslerne. Et ønske for det kommende år vil være, at Wauxhal'en får nye støddæmper ved baghjulene, og det der burde være forkromet bliver forkromet, så den igen bliver en stadsbil.

Ved sidste års nytårsparade fortalte jeg at vi fra Velux Fonden havde fået 70.000 kr. til opførelsen af vognmandens vagtkontor. Som alle kan se er det sket, og det har stået færdig i hele åbningsperioden 2014. Arbejdet med at opføre vagtkontoret er som ved mange andre byggeopgaver i hovedsagen udført af Bjarne Nordahl, der dog også har fået hjælp fra andre af laugets medlemmer. Tak til alle.

2014 har været et travlt år på Nyvang, der kulminerede med den stort opsatte besættelses-weekend i Pinsen den 6. – 8. juni, hvor Holbæk Kommune også deltog sammen med Holbæk Teater og frivillige skuespillere, samt de der kom og ”besatte” Nyvang. Til dette arrangement havde vi hos Bushistorisk Selskab lånt en Chevrolet rutebil fra 1931, der sammen med Zone-biler fra Teknisk Museum i Helsingør og vores egne gjorde stor opmærksomhed. Her vil jeg gerne udtale en særlig tak for samarbejdet med folkene i Helsingør og Bushistorisk Selskab i Skælskør.

På Kulturkasernen spillede amatørskuespillere ”Matador”, og vi deltog ved premieren ved at stå med grise-handler Larsens ladvogn med ”grise” på ladet ved indgangen, hvor Ingeborg og Larsen bød velkommen. ”Matador” blev også spillet for de frivillige på Nyvang, ved en særforestilling.

Zone Fly lauget er kommet i luften, med Poul Eberhardt ved styrepinden. Landingsbanen er anlagt og flyhangaren er under opførsel. Det meste er udført af medlemmer fra Zonelauget.

OY-DYZ flyet er ved at blive sat i stand i AAA-klubben i Avedøre, og skal derefter stå i hangaren på Nyvang, og flyve herfra. En kommende aktivitet vi forventer os meget af her på Nyvang. Der forventes indvielse og flyvning søndag den 23. august Også her tak for jeres arbejdsindsats.

I starten af året blev vi bekendt med, at når vi kørte med varer eller mennesker på ladet af lastbilerne, er kørekort til lastbil ikke nok, vi skal have et blåt chauffør-uddannelsesbevis. Det blev til en uges uddannelse på AMU centret i Audebo, så nu kan vi køre lovligt.

Der blev indgået en aftale med Lars Kramer om, at hans Citroen fra 1922 skal være på Nyvang, uden nogen økonomisk forpligtigelse for Nyvang. Aftalen løber til 2020. Det der er vores store udfordring er, at vi har svært ved at få motoren til at køre i længere tid af gangen.

Vi var nogle stykker der kørte en tur til Falster for at se på en Bedford rutebil fra 1956, men det viste sig ved nærmere eftersyn, at den var for ringe.

I starten af året fik vi en henvendelse fra Zone-Redningskorpsets Venners formand, Frederik Madsen, om Ford V8 ambulancen kunne blive færdigrenoveret, så den kunne indgå i en udstilling, som Nationalmuseet er ved at planlægge, der skal fortælle om hjemtransporten af KZ fanger sammen med De hvide busser i slutningen af krigen. Det blev imidlertid ikke til noget, og det er vi ikke så kede af, for så skulle vi undvære ambulancen i ca. et år.

På årets generalforsamling i Zone-Redningskorpsets Venner i Helsingør, modtog foreningen en fane fra Danmarkssamfundet, hvor jeg slog det andet søm i som repræsentant for Zonelauget på Nyvang.

Vi fik sidst på året doneret en søjlelift, mod selv og grave den op, samt værktøj fra det nedlagte Saab værksted på Kalundborgvej. Jan Jensen, der var ejer af værkstedet, er vi meget taknemlig for, at han har tænkt på os her i billauget. En søjlelift er et ønske vi har haft i flere år.

2014 var året hvor gæst nr. 1.000.000 besøgte Nyvang. Det var søndag den 7. september. En stor dag for den familie der var den heldige. Familien blev selvfølgelig kørt rundt på Nyvang i Wauxhallen. Dagen blev dækket af TV-Øst og Nordvestnyt. Besøgstallet slog også i 2014 ny rekord, med 66.200. 3.502 flere end 2013.

Zone/billauget har i 2014 fået 4 nye medlemmer, det er Ole Rasmussen fra Tuse Næs, John Parbst fra Gørlev, Frank Rundqvist fra Vipperød, og Sten Rasmussen fra Gadstrup.
I år skal vi igen holde brand- og redningsweekend. Det er weekenden den 29. – 30. august. Hvor vi prøver med et nyt indhold i ulykkerne. Vi skal også deltage i husflid- og håndværkerweekenden den 16. – 17. maj.

Zone-Redningskorpsets Venners formål er, at bevare mindet om Zone-Redningskorpset og dets medarbejdere. Dermed er vores formål også at bevare mindet om de værdier, som korpset bestod af, og ikke mindst glæden ved at hjælpe andre.

Også i år en stor tak til de virksomheder der har bidraget med gode prisaftaler, og enkelte personer der har bidraget med genstande, der gør vores samlede historiefortælling mere nuanceret. Uden denne hjælp var vi ikke nået så langt, hverken med huset eller bilerne.

Til slut vil jeg ønske, at alle vi frivillige på Nyvang, sammen med personalet og bestyrelsen også i 2015 vil få en god sæson, med godt samarbejde mellem alle parter. Det gælder også Zone-Redningskorpsets Venner.

UDBRINGE - ET LEVE for NYVANG og ZONELAUGET.


Beretning fra Zone-lauget ved Bjarne Hansen modtaget 16. oktober 2014


Hej Frederik

Her følger lidt nyt fra Zone/billauget

Som du selv oplevede til sommerfesten, er der en god stemning og stor arbejdsomhed i lauget. Vi arbejder på Ford V8 1938 ambulancen, og er indstillet på at sætte den grundigt i stand, både ud- og indvendigt, og der bliver arbejdet med stor iver og omhu. Jeg har kontakt med en tidligere ”tapetser/møbelpolster” om at istandsætte og sætte nyt betræk på sæderne. Motoren vil blive taget ud, så både motor og motorrummet kan males, og vi har kontakt med en elektromekaniker for at isætte et nyt og tidstypisk ledningsnet.

Bedford 1949 brandbilen går det også godt med, det meste pladearbejde er ved at være færdigt, så det varer ikke længe, før den kan køres til maler. Motoren har fået slebet ventiler og er justeret, og har været prøvestartet, så alt tyder på den er køreklar.  

Vi overvejer om vi på længere sigt skal have to lastbiler til studenterkørsel, når Ford Køln skal bringes tilbage til en kranbil. Vores store ønske på Nyvang er en rutebil, årgang fra 1940 til 1960, så vi også kan fortælle historien om den lille rutebil på landet.

Vi er i gang med at finde et ”nyt” bagtøj til Bedford lastbilen 1953, det gamle brød ned under dette års studenterkørsel.

Vores øvrige biler Ford A 1928 Røde Kors ambulance, Ford A 1929 kranbil, Ford A 1930 lastvogn, Wauxhall 1949 personvogn, og Ford T 1924 KTAS linjevogn (lastbil), er alle i køreklar stand.

Fly-lauget
Der er flere af laugets medlemmer, der også hjælper til med og bygge hangaren til det kommende Zonefly, et arbejde der inden lang tid kan være fremme ved rejsegilde. Fly laugets formand Poul Eberhardt styrer denne proces. Nyvang har haft besøg af repræsentanter fra Ellehammer fonden, der har doneret penge til opførelse af fly hangaren. Dejligt de ville besøge os. Jeg har også forståelsen af, at arbejdet med istandsættelse af Zoneflyet går planmæssigt.

Nyhed
Nyvang har fra 1. november fået ny leder. Det er Keld Grinder-Hansen, tidligere forvaltningschef for turisme, erhverv, kultur og fritid i Dragør Kommune. Vi byder ham velkommen, til det fremtidige samarbejde.

Med venlig hilsen
Bjarne Hansen
Formand f. Zone/billauget på Nyvang

-

Billede fra morgenmøde 8. april 2014:Formanden Bjarne Hansen oplyser om de vigtigste begivenheder.


Formandens årsberetning
Årsmøde i Zonelauget på Nyvang 2014

Beretningen blev tillige aflagt ved generalforsamling i ZRV 28. juni 2014


Tirsdag, den 11. marts 2014 kl. 9.30
Formandens orientering om året 2013.
Sidste årsmøde i Zonelauget var den 26.02.2013.

Andelslandsbyen Nyvang
Andelslandsbyen Nyvang havde generalforsamling, hvor der deltog 200 medlemmer.
Nyvang åbnede lørdag den 13.04.2013, med optog gennem byen. Igen var Zonelauget repræsenteret. Der opstod problemer med bemanding af bilerne, men blev løst i sidste øjeblik.
Det nye år startede med orientering af nye retningslinjer for frivillige på Nyvang, med bl.a. børneattest, og kopier af kørekort, samt en alkoholpolitik, om der ikke må drikkes alkohol i åbningstiden.
Vi har lidt småproblemer med at parkere vores private biler lovligt, men det løses.

Arrangementer
I pinsen afholdt Holbæk kommune ”Træskibsfestival” på havneområdet. Her deltog Zonelauget, og var med til at sætte vores præg på arrangementet, med bl.a. ved deltagelse i et teaterstykke på havnen.
Holbæk Kommune havde personalefest i maj måned. I 2013 blev den afholdt på Nyvang, og her var Zonelauget klar til køreture med de ansatte.
Vi besøgte igen i år Egeskov, der holdt redningsweekend den 3. - 4. august. Men denne gang uden vores kranvogn og fejeblad. Det skyldtes en dæksprængning på lavbroen over Storebælt, og måtte transporteres retur til Nyvang på ladet af et Falck fejeblad.
Fredag den 29. november deltager vi i indvielsen af den nye motortrafikvej fra Holbæk til Vig i Odsherred, også kaldet Rute 21. På trods af en silende regnvejrsdag deltog vi med den åbne Ford A kranvogn kørt af Pax, Ford T KTAS delvis åben, kørt af Svend Erik, Bedford lastbil kørt af Jørgen Jensen med frue, Wauxhall personbil kørt af formanden Bjarne Hansen, med borgmester Søren Kjærsgaard fra Holbæk kommune, samt borgmester Thomas Adelskov fra Odsherred kommune, samt Odsherreds ældste indbygger, en gammel kvinde på 104 år.
Vi fik en henvendelse om kørsel for syge børn, der var indlagt på Holbæk sygehus. Sigfred var chauffør denne dag.
Aftenåbent i Holbæk, deltog vi i et arrangement i Smedelundsgade. Denne gang med Røde Kors Ambulancen. Vi skulle hente en syg person – men den der først blev dårlig var ambulancen selv. Den punkterede og måtte have assistance af Falck.
Ud over de her nævnte opgaver, har vi kørt indtægtsgivende kørsel, bl.a. studenterkørsler, som Børge Schnack vil fortælle om, samt bryllupskørsel og en hel del kørsel med gæster til og fra Nyvang.

Bilerne
Ud over de nævnte opgaver under arrangementer, bliver der også arbejdet på bilerne. Året 2013 blev der arbejdet på Bedford brandbil , Ford V8 ambulance og Ford A, gul lastbil. Var der nogle der sagde vi gik og kedede os!
Til Wauxhall personbil fik vi en pris på en rigtig forkromning. Men måtte desværre opgive tilbudet, på grund af økonomi.
Vi besluttede i samråd med Frederik Madsen at sælge Ford V8 lastbilen, da den stod over for en større renovering. Den var meget dyr et køre med, grundet et stort benzinforbrug. Endvidere er der en høj forsikringspræmie, da den var indregistreret på hvid plade.
Kranbilen, der har stået i Hangaren er kørt til Helsingør, ifølge aftale med Frederik Madsen. Her vil den blive sat i stand.
V8 ambulancen var udstillet på Københavns Rådhus, i forbindelse med historien om jødernes flugt til Sverige under krigen.
Lars Cramer har en lille Citroen årgang 1922 holdende hos os. Vi vil gerne have en lang aftale med Lars C. Den er nu ved at falde på plads med en aftale der udløb i år 2020.
Vi fik tilbud om en brandbil der stod på Ågerup Campingplads. Den var imidlertid i en meget dårlig stand, så vi afslog tilbudet.

Brand- og redningsweekend
Sigfred Madsen havde gjort et flot arbejde omkring veteranløbet. Det forløb godt i betragtning af det var første gang vi havde et sådan løb. Det blev afholdt, sammen med brand- og redningsweekenden.

Garagen
Der arbejdes på at færdiggøre garagen både ind- og udvendig. Vi fik hjælp fra personer, der er i aktivering i Andelslandsbyen Nyvang. En stor hjælp, ikke mindst til loftet.
Falck Veteraner besøgte Nyvang og i særdeleshed vores nye ”domicil”.
Vores garage blev brugt til en mindre reception efter indvielse af dampmaskinen ved Glumsø savværk.
Vi er nu ude af vores tidligere værksted i den røde lade.
SEAS-NVE flyttede master der stod i vejen ved indkørsel til garagen.
Zone-Redningskorpsets Venner afholdt årsmøde hos os i Frederik Madsens garage.

Vagtkontor – opstart 2013

Så har Velux fonden bevilget 70.000 kr. til opførelse af vagtkontor, der nu næsten er ved at være færdig. Her har Bjarne Nordahl som sædvanlig været en meget flittig arbejdskraft, sammen med flere af laugets medlemmer. Steen sørger som sædvanlig for, at der kan komme lys i pæren!

Besættelsesweekenden
Besættelsesweekend d. 4.-5. maj blev for alle, en god oplevelse. Men mere voldsom for nogle, end det var tilsigtet. Et arrangement der vokser i omfang år for år.
HUSK, besættelsesweekenden i 2014 er i pinsen – 7. 0g 8.06.2014.

Mærkedag – fødselsdage
Poul Erik Christoffersen rundede det skarpe hjørne – 70 år, den 23.01.2013.
Poul Wissing fyldte 70 år. I den anledning havde hans kone Anne sørget for mad til laugets medlemmer. Poul ønskede ikke selv at deltage.
Frederik Madsen formand f. Zone-Redningskorpsets venner blev 50 år. Der var reception i Falck-huset i København.

Udflugt – og arrangementer for laugets medlemmer
Den 26. marts kørte vi til Teknisk Museum i Helsingør, hvor vi besøgte vores zonevenner, samt så museet. En god og oplevelsesrig tur, hvor der blev udvekslet erfaringer og synspunkter.
Vi holdte sommerfest i Zonelauget d.14. september i garagen. Frederik Madsen deltog.

Vagter
En særlig tak til jer der fik vagtplanen til at hænge sammen.
Nu kommer en af laugets store udfordringer. Vi skal til at have en vagtplan, der indebærer, at Frederik Madsens garage skal være bemandet i åbningstiden. Mit ønske er, at vi i 2014 får flere til at deltage aktivt på åbningsdagene.

Zonefly og landingsbane
Så er flyvepladsen en realitet. Andelslandsbyen Nyvang kan fælde de træer der står i vejen for enden af landingsbanen. Der er skrevet under på indkøb af flyet fra Stauning, samt overtagelse af fly og penge fra Hagested flyveklub. AAA klubben fra Avedøre er dem der sætter flyet i stand. Endelig lykkedes det.

Sponsorer
Også i det forgangne år har vi haft megen glæde af de mange sponsorer, der støtte os og Nyvang – her kan nævnes Stark, Fein, Sadolin ,NKT i Asnæs og SEAS-NVE.
Vi fik sponseret brandslukningsudstyr fra vores gode samarbejdspartner Falck. Prisen var ca. 12.000 kr.

Medlemmer
Nye medlemmer:
Vi har i det forgangne år fået 3 nye medlemmer. Det er Tage Jensen, Holbæk, Sten Rasmussen, Gadstrup
og Ole Rasmussen, Tuse Næs. Velkommen, jeg håber i føler jer velkomne her i Zonelauget.

Afgående medlemmer:
Der er 6 medlemmer, der af forskellige årsager har ønsket at forlade lauget. Det er Flemming Pedersen, Jens Overgaard, Ole Schytte, Poul Wissing, Poul Wilson, Preben Mårtensen og Per Blindbæk.
Der er ca. 39 medlemmer i lauget.

I løbet af året har vi talt meget om at bygge sæbekassebiler med relationer til Zonen. Det er desværre kun blevet til snak.
Er der noget eller nogen jeg har glemt at nævne, er det ikke tilsigtet.
I skal alle her til slut vide, jeg er pavestolt over, at være formand for så aktivt et laug, som Zonelauget er her på Nyvang. Et laug, hvor vi også samarbejder med mange, både på og uden for Nyvang.

Tusind tak for godt samarbejde, med håbet om at der er flere der har mulighed for at deltage i vagterne i den kommende sæson, så vi kan være med til at give gæsterne på Nyvang en god oplevelse.

Bjarne Birk Hansen
Formand f. Zonelauget på Nyvang


Nytårsparade i køretøjsgruppen januar 2013

Tirsdag 22. januar 2013 mødtes medlemmerne af køretøjsgruppen på Nyvang for at ønske hinanden godt nytår. Mange samarbejdspartnere fra de øvrige laug på Nyvang, Holbæk Kommune mv. var repræsenteret.


Næsten alle medlemmer af køretøjsgruppen var mødt frem.


Køretøjsgruppens formand, Bjarne Hansen, bød velkommen og talte om gruppens arbejde og Zonens historie.


Nytårstalen fra Zone-Redningskorpsets Venner oplæses af foreningens formand Frederik Madsen. (se nedenfor). Der blev også læst nogle linier fra den tale. Eigil Juel Wiboltt holdt ved Zonens sammenlægning med Falck 1. januar 1963. Til højre Bjarne Kongsted, byrådsmedlem, der talte i fravær af Holbæks borgmesteren. Herefter Nyvangs formand, Helge Fredslund, der takkede gruppen på vegne af Andelslandsbyen samt næstformand for Zone-Redningskorpsets Venner Aage Jelstrup.


Kære alle
I forbindelse med nytåret vil jeg gerne som formand for Zone-Redningskorpsets Venner takke alle frivillige for det kæmpe arbejde, der er gjort i årets løb for at bevare og udbrede mindet om Zone-Redningskorpset og de mennesker, der arbejdede i korpset.
Gennem årene har jeg mange gange hørt skeptikere sige, at "Alt med Zone-Museum dør, når den sidste Zone-mand er død". Disse ord må efterhånden være gjort fuldstændig til skamme. Kære Venner, det er efterhånden 30 år siden, at vi var nogle få, der sammen formulerede ambitionen om at skabe et museum for Zonen. Det hele var dengang meget primitivt. Vi havde ingen organisation, ingen penge, ingen anelse om projektets omfang. Vi havde mest af alt nogle fantaster, der troede på ideen, og var med til at skubbe i gang. Nogle af dem faldt fra, andre er stadig med.
1. januar 2013 er 50-året for sammenlægningen mellem Falck og Zonen. Da vi begyndte vores aktivitet, var Zonen ved at overgå til den totale glemsel, men her har vi gjort en forskel. I dag er vi, hvad jeg vil kalde en ganske solid organisation med en stor stab af aktive frivillige, der hver især gør en kæmpe indsats for Zonen.
Køretøjsgrupperne i Helsingør og Holbæk har fortsat arbejdet med at vedligeholde vognparken og deltage i mange forskellige kørsler og stævner, hvilket er med til at bringe Zonen på landkortet og i medierne.
Gruppen i Helsingør har tjent penge til foreningen ved at pakke 8.000 gaveæsker. I Holbæk er der bygget videre på Zone-stationen. I Gelsted er en gruppe gået i gang med at etablere en ny lokal afdeling. Medlemmerne af Historisk Datasektion er i fuld sving med at kortlægge Zone-historien. På den organisatoriske side har vi haft travlt med Zone-Nyt, pakning af blade, kontakt med medlemmer, salg af krus til Falck-stationer, og 1.000 andre ting der skal til, for at holde vores organisation i gang.
Vi er flere aktive, end vi nogensinde tidligere har været, og når det er muligt, skyldes det også de gode rammer, der stilles til rådighed af vores trofaste samarbejdspartnere Teknisk Museum, Andelslandsbyen Nyvang, Middelfartkommune/Holmegården og Falck. Jeg bringer foreningens tak for den hjælp og støtte, der ydes vort arbejde.
Med disse ord vil jeg gerne endnu en gang takke for indsatsen og ønske alle et godt og lykkebringende nytår.
Frederik Madsen
Formand


Fotos Henning Lundhøj og Poul Eberhardt

Nordvestnyt29.01.2013.jpg
Læs også presseomtalenNyhedsbrev Zone-lauget december 2011

9. december 2011: Vinterhi på Nyvang


Foto Ingelise Nielsen


Foto Ingelise Nielsen

Nyvang er nu gået i vinterhi, men betyder sandelig ikke at Zonelauget er gået i hi. Tværtimod er drengene gået i gang med at efterse/reparere køretøjerne, for efter en sæson trænger de alle til en kærlig hånd.

Det drejer sig om rigtig mange ting. Vi står over for flere styretøjsreparationer, fjederophæng skal have nye laskebolte, formentlig også et par ventilreparationer, en gearkassereparation er også på programmet (springer ud af 4 gear). Desuden skal alle have udført almindeligt eftersyn.

Opbygningen af ZRV`s Ford Køln til studenterbil stort set færdig, der mangler kun ganske få ting ganske , så i næste Zone Nyt vil vi kunne præsentere køretøjet .

Zonelauget ønsker alle en glædelig jul og et godt nytår.


Poul Wissing.Nyhedsbrev Zone-lauget april 2011


29. april 2011:

En ny sæson er begyndt, og der er igen liv på Nyvang. Stemningen er først helt rigtig når de besøgende er en del af livet i Nyvang. Vinteren har været en meget travl tid, med gang i mange store og små opgaver, og opgaverne har været mangfoldige, og udført under mildt sagt, ikke under de bedste forhold, så der er bestemt ikke noget at sige til, at alle glæder sig ubeskriveligt til, at Frederik Madsens Vognmandsforretning og Zoneredningsstation står færdig. Det kan kun gå for langsomt. Som det ser ud lige nu, så skulle der være penge til at råhuset kan påbegyndes i år, og forhåbentligt være færdigt så vi kan til den kommende vinter kan have en håndfuld biler under tag. Næste år regner vi med at der er penge til den indvendige del af byggeriet, og forhåbentlig kan indvielsen finde sted i 2013.

En af de opgaver der har været arbejdet på er opbygningen af kranbil 463. Den kom på grund af nogle misforståelser skævt fra start, men de er ryddet af vejen, og vi kan nu nu komme videre. Det er en stor opgave, så den bliver ikke færdig "lige om lidt".

Mercedes studenterbilen er i så ringe stand, at det længe har været et ønske at finde en afløser, og med købet af "Kølner Forden", kom muligheden, planlægningsarbejdet af opbygningen er i gang, og en de muligheder der kigges på, er at den ved hjælp af et veksellad kan løse to opgaver, den ene at vise, hvorledes bilen oprindeligt tog sig ud som kranbil, og den anden ved hjælp af et veksellad, at fungere som studenterbil. Intet er afgjort, men det bliver spændende at se hvilken løsning det ender med.

Igen i år vil der blive afholdt en brand og redningsweekend, i samarbejde med drengene i Helsingør, her bliver der som tidligere mulighed for at se hvorledes det gamle materiel fungerer, det bliver i år den 2. og den 3. juli 2011, så husk at reserver en dagene til dette storslåede arrangement.

Programmet kan hentes på Nyvangs hjemmeside,
www.andelslandsbyen.dk, her kan man også se sæsonens øvrige program og videoklip om livet på Nyvang.

Poul Wissing
Zonelauget
Nyvang


Fars Dag - 2010

22. august 2010:

På Fars Dag, lørdag den 5. juni 2010, deltog Nyvang med 2 køretøjer og dertil hørende chauffører, Poul Wissing og Robert Schøitt. Det bliver mere og mere almindeligt, at Nyvang og Helsingør deltager i hinandens arrangementer, det er en meget glædelig udvikling, da vi beskæftiger os med de samme ting, nemlig at bevare Zonens historie og de effekter, der er dukket op, og dem der måtte komme til.

Det var med særlig stor fornøjelse, vi tog til Helsingør hvor vi havde en rigtig hyggelig dag. Der blev rig lejlighed til at snakke sammen ind i mellem de mange aktiviteter der foregik dagen igennem. Højdepunktet var nok bilknusning ved hjælp af en tanks, det var virkelig noget der kunne trække især drengene både de store og de små til. Pigerne var helt tydeligt ikke helt så begejstrede, men det er nok meget naturligt mest for drenge.

Derudover myldrede det med køretøjer i alverdens afskygninger, dampbiler, motorcykler, mere almindelige biler og ikke mindst Zonens gamle redningskøretøjer.

Det var en dejlig oplevelse og vi glæder os allerede til næste fars dag 2011.

Poul Wissing
Zonelauget
Nyvang


Seminar i Zone-lauget

31. marts 2010:

Zonelauget på Nyvang afholdt lørdag den 13. marts og søndag den 14. marts seminar, med en dagsorden, der havde det ene punkt: At etablere en organisationsplan.


Poul Wissing, formand, indleder dagen

Zonelauget har vokseværk. Lauget er vokset til 24 aktive medlemmer, og aktiviteterne er vokset til et omfang, hvor det ikke er muligt for en mand at overskue det på tilfredsstillende måde.


Peter Castenheim - maskinarbejder, er pt. Kørselsforvalter - lejlighedsvis røver i Trønninge Brugsforening

Det blev en uforglemmelig weekend, det engagement og den entusiasme, hvormed der blev arbejdet med det fremlagte oplæg, kan kun aftvinge den dybeste respekt. Der blev arbejdet meget intenst i grupperne, og søndag kunne de enkelte grupper fremlægge resultatet af deres arbejde. Det er der kommet nogle spændende forslag ud af, om hvordan vores organisationsplan kunne komme til at se ud. Efterfølgende skal en repræsentant fra hver enkelt gruppe og formanden sammensætte den endelige organisationsplan, ud fra de mange gode ideer, der blev fremlagt. Dette er desværre ikke sket endnu, sygdom har forsinket arbejdet, så det er endnu ikke muligt at vise den endelige organisationsplan. I stedet vises oplægget, så man kan danne sig et indtryk af tankerne bag planen, da den endelige plan vil ligge meget tæt op af oplægget.


1 tv er Børge Schnack - tager sig af den administrative del af studenterkørslen
2 tv er Børge Olsen - tagersammen med sin broder Povl Erik, sig af Zonens byggerier
For bordenden er Max Larsen - Max er smed og et af vore uundværlige multimennesker, er pt. ved opbygge Vognmand Frederik Madsens "nye" lastbil til studenterbil
1 th er Gert Pedersen - tidligere Falck redder, er pt. Garagemester
2 th er Per Blindbæk - tidligere formand i daværende Veteranbillauget, deltager i studenterkørsel
Nu var det bestemt ikke arbejde det hele. Der var så sandelig også tænkt på ganen og humøret. Et hold på fem af vore dejlige piger sled og slæbte med at sørge for, at sulten ikke skulle få bugt med nogen. Det blev til et overflødighedshorn af mad, der uden diskussion var til en hel håndfuld stjerner hos Michelin. Der blev serveret frokost lørdag og om aftenen blev der serveret en festmiddag, med forret, hovedret og dessert med dertil hørende drikkevarer. Middagen var med ledsager, så selskabet talte 40 feststemte deltagere.


Midt under middagen blev madroen dog forstyrret af HKH prinsgemalen Prins Henrik. Han havde hørt, at der foregik noget i Zonelauget på Nyvang, og da han er levende interesseret både i historie og gamle biler, ja så måtte han komme forbi. At det var i skikkelse af skuespiller Chresten Speggers gjorde ikke oplevelsen dårligere, og på forunderlig vis, vidste han forbløffende meget om, hvad der foregik i lauget, sjovt nok mest om, hvad enkelte medlemmer ind mellem går og fjoller sig med. Det kan nok være at der kom gang i lattermusklerne.


Efter at madroen igen var oprettet, blev selskabet atter forstyrret, denne gang under desserten. Det var Holbæk Teaters direktør Pia Jette Hansen, der holdt et sprudlende foredrag om sin første bil, en Hilmann Husky, sit teaterliv og hun sluttede af med peptalk om, hvordan man holder fast i og udbygger den succes, vi, efter hendes mening, har opnået på Nyvang. Aftenen fortsatte derefter med hyggeligt samvær til omkring klokken 22:00, hvor de fleste kørte hjem med ”privat” chauffør. Dem der havde smagt grundigere på rødvinen, eller blot ikke havde lyst til at køre hjem, overnattede i Lejrskolen på Nyvang.
Søndagen startede med en overdådig brunch, nu med en ret så stille forsamling, men med hjælp fra lidt sort kaffe og andre rare ting, var alle klar til plenum. Det kom der, som tidligere nævnt, mange spændende ting ud af. Tilbage er blot at vente på en raskmelding fra deltagerne, så vi kan få gjort arbejdet færdigt.

Zonelauget,

Poul Wissing, Andelslandsbyen Nyvang


En tur hjemme på Samsø igen


Ambulancen fra Røde Kors fotograferet hos Samsø Redningskorps af Jens Johannessen.
14. august 2009

Røde Kors Ambulance på besøg på Samsø i weekenden 3.-5. april 2009 i forbindelse med indvielse af Samsø Redningskorps 75 års jubilæum og indvielse af en ny redningsstation.

Røde Kors Ambulancen, en Ford A leveret i 1927 hvor den blev opbygget til ambulance, blev indregistreret første gang 1928 i Holbæk, hvor den kørte til 1939.

29. juni 1939 blev der indgået en kontrakt mellem Dansk Røde Kors Holbæk afd. og vognmand Kæthius Sørensen, Tranebjerg, Samsø i følge hvilken automobilet overlades til Hr. Sørensen til sygetransport og må kun benyttes til sådan. Automobilet overlades Hr. Sørensen i god og komplet køredygtig stand med godt gummi og fornødne reservedele samt en fortegnelse over det til ambulancen hørende sanitetsmateriale.

Ford A Ambulancen kørte sygetransport på Samsø i perioden 1939 til 1954, her fik den kælenavnet ”DEN KVIKKE”.

Herefter blev den solgt til en landmåler og blikkenslager, den blev da malet om i en mørkegrøn farve. Ender så i en lade som legehus m.v., kommer herefter til Billund som næsten samlesæt, her bygges den op igen som ambulance og kommer så i restaureret stand til Falck-Museet, der nu har udlånt ambulancen til Zone-stationen i Andelslandsbyen Nyvang, så nu er ringen sluttet.

En interessant lille ting skal tilføjes. Under Zone Laugets redningsweekend, omtalt andet sted, mødte jeg en dame som spurgte til ambulancen, efter en forklaring om hvor den havde været, fortalte hun at hun blev født i Røde Kors Ambulancen 26 marts 1947, på landevejen mellem Nordby og Sygehuset i Tranekær. En interessant oplysning.

Poul Køster


Mindeord

12 august 2009


Poul Køster skriver mindeord om Asger Nejsum, medlem af Zone-lauget i Andelslandsbyen Nyvang, der afgik ved døden 5. august 2009.

Asger var uddannet som maskinarbejder, men valgte at etablerede eget autoværksted. Asger var derfor et skattet medlem af vort laug, med mange talenter der kom til udtryk når vore gamle køretøjer skulle serviceres.

Asger havde en dejlig måde altid at spørge interesseret til, hvad vi andre foretog os, var det rejser, bøger vi talte om eller andre emner, ja så var det dejligt, at han spurgte til det.

Asger var også den, der havde en god humor, fik os til at le/grine, men Asger var også den, der kunne være ”vanskelig”, ville kun, hvad han syntes, der var væsentligt, en mand med mange facetter.

Tirsdag 4. august var Asger som sædvanlig at finde i og omkring vort værksted på Nyvang, dog lidt mere stille end han plejede. Tirsdag aften ringede Asger til Poul Wissing for at tale med ham om forskellige ting og som Poul udtrykte det, en god samtale.

Poul var derfor en af de sidste personer Asger talte med.

Asgers hustru, Kirsten, fandt Asger død onsdag morgen.

Vi føler med Kirsten og familien.

Æret være Asger’s minde.

På vegne af Zone-lauget, Nyvang.

Poul Køster


Nyhedsbrev Zone-lauget august 2009

12. august 2009

Foråret ligger bag os, og sommeren er nu næsten overstået, aktiviteterne i Zone-lauget har som sædvanlig været mange, og er bestemt ikke overstået.

Først var der, som sædvanligt åbningen af Andelslandsbyen Nyvang, alt rullende materiel var ude, og må jeg sige, som sædvanlig med et par nedbrud på køretøjerne, men ellers en festlig dag.

Bilerne har også været ude i flere andre ærinder, hvilket jo betyder eftersyn og reparationer, (næsten til glæde ), for så er der travlhed på værkstedet. Det gør nu heller ikke noget for Zone-lauget Nyvang er nu på 21 personer, ekspertisen rækker over vore dygtige mekanikere til nogle med forstand på metal, nogle med en tømrer/snedker baggrund og andet. Så vi kan dække over et stort spekter, det kommer os til gode på mange måder.

I særdeleshed nu hvor vi har fået byggetilladelse til ”Frederik Madsen, Vognmand” garageanlægget, ved siden af Høng Zone stationen. Udgravning af grunden og støbningen af fundamentet forventer vi igangsat her i efteråret. Planen er så at begynde selve byggeriet næste sommer.

Igangsætningen nu skyldes flere ting, først og fremmest fordi vi har været i stand til at sætte penge fra studenterkørselen ind på end ”øremærket” konto til garageanlægget. Dernæst at Holbæk Kommune som ejer en del skov, har doneret os alt træ til opførelse af bygningen, værdien heraf er ca. 120.000,- Dkk. ekskl. moms., dertil lægges vores egen arbejdsindsats, så alt i alt har vi ca. 1/3 af byggeomkostningerne hjemme. Der søges forskellige fonde, Københavns Vognmandslaug har givet et mindre beløb, og vi håber naturligvis at flere følger efter. For os er det en naturlig udvikling med dette garageanlæg, inkl. en bolig til vognmanden, for at vise det historiske i hvordan en mindre Zone Station kunne se ud.

Næste opgave er så her over vinteren at sætte nye lad på vore studenterbiler, de er nemlig blevet for små til de nye klassestørrelser, vi skal op på 30-32 personer på ladet. Desværre fik vi ikke så megen kørsel i år af samme grund. Men en opgave vi løser i samarbejde med A-Plus synshallen.

Så har vi lige lagt en helt fantastisk weekend bag os, Zone-weekend 1.-2. august som blev holdt under mottoet ”Zonen redder liv”.

Vi præsenterede for et meget stort publikum, ca. 550 om lørdagen og ca. 500 om søndagen, et arrangement med alt hvad redningsarbejde i trediverne og fyrrene indebar, og alle var meget begejstrede. Arrangementet blev afviklet i samarbejde med Køretøjsgruppen i Helsingør, Falck fra Holbæk samt to meget dygtige sminkører fra Beredskabsstyrelsen i Tåstrup.

Vore figuranter var så flot pyntede, at det var nødvendigt med information til publikum om, at det ikke var rigtige ulykker, dog var der et par børn, der var noget betænkelige.


Det hele begyndte med et alvorligt automobiluheld i alleen op til Nyvang, en personbil kørte ind i et træ, føreren blev delvist kastet ud af bilen, temmelig alvorlig såret. Zonen rykkede ud med to ambulancer, tilså den sårede og fik ham på hospitalet. Zonens kranbiler sørgede for at borttransportere det beskadigede automobil. Laurits betjent optog naturligvis rapport.Næste alarm kom, da der skete et voldsomt overfald på brugsuddeleren i Trønninge Brugsforening, det var så realistisk at en tilskuer ville stoppe røveren, hvilket resulterede i at vinduet i butiksdøren blev slået ud. Røveren forsvandt med pengekassen og gemte sig efterfølgende i den nærliggende skov.
Brugsuddeleren var hårdt såret i bl.a. hovedet og den ene arm, men Zone-Redningskorpset var hurtigt fremme, tilså patienten, og under behørig overvågning bragt på hospitalet, en dreng måtte derfor hjælpe med at bruge udrykningshornet.
Laurits betjent eftersatte med hund den flygtede røver, fandt ham i skoven, lagde ham i håndjern, og en patruljevogn bragte fangen til arresten.

Tro det eller ej, kort efter gik alarmen igen, flere tilskuere kom løbende hen til Høng Zone-stationen for at slå alarm om en brand i en bygning bag Brugsforeningen. Vagthavende på stationen slog alarm og sendte brandbil og ambulance med mandskab til brandstedet. Brandsirenen lød og brandfogeden blev tilkaldt, og han alarmerede via borgerligt ombud en ekstra sprøjte anbragt på en landbrugsvogn trukket af en grå Ferguson. Også brandmedhjælpere blev tilkaldt, de kom løbende med branddaskere. I løbet af kort tid var branden nedkæmpet.

”Zonen redder liv” var mottoet for aktiviteterne, så næsten samtidig med branden, kom der en alarm fra husmandsstedet, husmandskonen var blevet forbrændt, og da alt materiel var engageret andet steds, blev en Røde Kors ambulance rekvireret til denne opgave.

Det hele var så realistisk og alle vore folk agerede så professionelt at succesen var hjemme, armene kunne næsten ikke komme ned igen.


Glæden var også, at den efterfølgende grillaften i parken blev så vellykket.

Tak til alle medvirkende, og specielt tak til folkene fra Helsingør for god inspiration og samarbejde, vi glæder os til næste års ”optræden”.

På Zone-Laugets vegne.

Poul Køster

Tak for fotos til Jan Ole Rasmussen, Tåstrup og Uffe Mortensen, Helsingør

Nyhedsbrev Zone-lauget oktober 2008

Her på Nyvang har vi i det hidtil kaldte Veteranbillauget drøftet et mere retvisende navn for vore aktiviteter. I ZR regi kaldes vi ”køregruppen”, på Nyvang kaldes vi som nævnt Veteranbillaug, det er på mange måder en meget god betegnelse for vore aktiviteter. Men vi beskæftiger os med andet og mere end at køre i bilerne, en meget stor del af tiden bruges på at reparere, vedligeholde og selvfølgelig køre. En stor del af tiden bruges dog også på formidling af ZR historie, og alle guider på Nyvang er udstyret med tekst om ZR, som guiderne flittigt bruger under rundvisningerne.


Vi i ZONE-Lauget Nyvang har også fået vor egen ZR mand på alarmcentralen i Høng-stationen på de store publikumsdage, (en tidligere Falck-redder). Vi er ligeledes begyndt at udføre ”redningstjeneste” med ZR køretøjerne på de store dage. Se beskrivelse af en sådan event andet sted.
Så derfor mener vi, at en mere direkte henvisning til de aktuelle opgaver må være ZONE-Lauget Nyvang.
Der har i sommer været afholdt sommerfest for føromtalte laug, en fest der varede det meste af en weekend, selvfølgelig på grund af telteopstilling/nedtagning med følgende afprøvning af øl- anlæg!
Mange gode oplevelser sommeren over, og nu her i eftersommeren/efteråret har vi taget fat på udskiftning af manifolden på kranbilen, pakningen gik og manifolden blev skæv. En ny er nu monteret og motoren ”spinder”.


Ford V8 studenterbilen er også under kærlig behandling, finéren i styrehuset udskiftes, ledningsnettet udskiftes , der var jo en lille brand i ledningsnettet tidligere, og så skal den til syn her i november.
Ellers er vi i gang med de almindelige vinterklargøringer af vognene.
Første møde med arkitekt om skitser af vor vognmandsforretning , FR. MADSEN- Vognmand. Denne bygning vil komme til at ligge ved siden af Høng ZR stationen, og blive bygget i samme stil. Udseende meget lig stationen på Teknisk Museum, dog med den forskel, at vi bygger med tagetage, hvor vognmandens bolig er. Det er vort håb at indkøbe det meste af træet i vinter, få det skåret op på Nyvangs savværk og lagt til tørring og måske starte byggeriet i 2010/11.
Tankerne om dette byggeri er en direkte følge af bl.a. indtægterne fra studenterkørsel, der danner mulighed for at søge fonde m.m. om tilskud.
Vi ønsker at ZR bliver så stor en del af det landsbymiljø der tegner sig mere og mere på Nyvang, og det kan måske være med til at ZR-Venneforeningen får flere medlemmer, det er jo Frederik Madsens ønske og kan vi ad denne vej hjælpe til dette, er vi på rette vej. Pt. er vi nu 16 aktive i ZONE-lauget Nyvang, men der er plads til flere.


Nu nærmer julen sig, vi ligger ikke på den lade side. Vi er naturligvis deltagere i juleoptog, bl.a. på Amager med tre biler, hvor vi får mulighed for lidt PR for Zone-Redningskorpset.

Poul KøsterBeredskab og Udrykning på Nyvang

Zone-Redningskorpset i Høng Zone stationen på Nyvang fik i forbindelse med høst weekenden, bevist at beredskabet fungerer. Den af KTAS folkene installerede alarmcentral var i brug i forbindelse med to hændelser.
Den første alarm lørdag var til et automobiluheld i alleen op til Nyvang, ZR redningsfolkene kørte med udrykning til undsætning, ydede førstehjælp til den bevidstløse chauffør i uheldsbilen og bragte patienten til ”hospitalet”.
Det skadede automobil blev af ZR kranvognen bragt bort.


Anden alarm kom kort efter. Én af husmandskonerne havde været uheldig med det varme vand på komfuret, fik derfor en lettere skoldning på venstre arm. ZR redderne ydede hurtigt førstehjælp og bragte patienten til ”hospitalet”.

Begge patienter blev udskrevet samme dag uden mén. og sikke et held, for til publikums store bevågenhed gentog de samme to uheld sig mærkværdigvis også om søndagen!

Sådan et par events blev i første omgang taget alvorligt, publikum prøvede at trække den ”bevidstløse” chauffør ud af automobilet, han gjorde sit bedste for i sin ”bevidstløse” tilstand at få dette afværget. Ja, det er ikke nemt, når man gerne vil hjælpe.

Ellers har veteranbillauget, som nu tæller 16 aktive personer, nok at se til. Foruden varetagelse af Zone-Redningskorpsets Høng station med materiale og formidling af ZR’s historie, er to biler under opbygning, brandbilen fra ZR stationen i Maribo, en 1949 Bedford.

Lauget har fra nu afdøde vognmand Svend Hansen, Holbæk Turistfart, modtaget en Vauxhall Victor, 6 cyl. personbil. Denne er under en større opbygning end først antaget. Senere vil den indgå som stationslederbil.

Nyvang har anskaffet en Volvo lastbil (fejeblad) der bruges flittigt til mange, mange transporter af diverse materialer og vogne, således at vi kan spare de gamle biler for længere landevejskørsel.

Nu stunder vinteren til og så er det klargøring af samtlige køretøjer, nogle har været meget i brug og trænger til en solid gennemgang så vores lift er nu helt uundværlig.

Det er en fornøjelse at komme på Nyvang om tirsdagen og se Veteranbillaugets mange medlemmer arbejde med køretøjerne, der sker virkeligt noget, kom gerne og se med.

Poul Køster
Oktober 2008


Nyhedsbrev Veteranbillauget Nyvang Juli 2008


En lang god forårssæson er nu bag os og her på Nyvang har køregruppen været rigtig godt i gang med mange, mange aktiviteter.
For at tage det lidt fra ”oven” så har køregruppen skiftet formand, jeg blev desværre ramt af sygdom i vinter men Poul Wissing tog omgående over, hvilket var rigtig godt. P.W. tager måske lidt for hårdt fat, jeg håber han kan holde til det, så tak for det Poul.
Af andre nyheder skal nævnes at vi har købt en firesøjlet lift, mon ikke det var godt, så skal de gamle ikke ligge og rode på gulvet længere og så ikke mindst sikrer det en væsentlig bedre service på bilerne.


Det nye fejeblad

Næste investering er at Nyvang har anskaffet et ”fejeblad” så vi kan transportere bilerne bedre over lange afstande, en investering Nyvang allerede har haft stor glæde af. Folkene i køregruppen har så godt nok fået flere opgaver at tage vare på, men det er OK.


Der arbejdes i værkstedet

Så er der alle køreopgaver der gør det hårde arbejde sjovt, først med alt disponibelt materiel til åbningsdagen af Nyvang, så Ford V8 Ambulancen til filmoptagelse i forbindelse med Flammen & Citronen, deltagelse i indvielse af SEAS – NVE nye forsamlingshal, kaldet Elverhøj, SEAS- NVE kalder alle deres afdelinger op efter høje rundt om på Sjælland. Her deltog vi med flere køretøjer der selvfølgelig gav stor opmærksomhed, vi fik talt med mange mennesker og fortalte ZR historie.

Samme sted (Svinninge) var vi igen inviteret af Holbæk kommune til første forevisning af den nye Holbæk film. Denne gang igen med flere køretøjer.
Så kom den længe ventede nye vej fra Holbæk og ud til Nyvang, Vej og Park i Holbæk inviterede køregruppen med til indvielsen, vi deltog naturligvis med alt disponibelt kørende materiel.

Et hold har også været på Græsted markedet med et køretøj, deltagelse med flere køretøjer i Holbæk-løbet til stor fornøjelse for alle.

Vi i køregruppen på Nyvang der tager vare på ZR’s materiale har også haft glæde af en anden gruppe på Nyvang, KTAS folkene. De har etableret alarmcentralen i ZR redningsstationen så vi nu på lystavlen kan vise vor alarmen går til. Stor tak til KTAS lauget.

Som tidligere bekendtgjort mødes køregruppen hver tirsdag hele året, der hersker en speciel tone folkene imellem, en omgangsform der måske kan minde om omgangsformen på stationerne i gamle dage? Men er åbenbart en form der falder i godt jord, vi er nu 15 aktive i lauget og gennemsnittet for fremmøde er lige omkring de 10 hver gang, ganske flot.

Så har vi alle fået ZR kedeldragter, et godt tiltag som folk er glade for og gerne promenerer i. Vi kunne selvfølgelig godt tænke os uniformer til alle, det kommer måske.

Studenterkørselen er nu overstået, 11 ture i alt, ingen uheld med materiellet takket været køregruppens store indsats for at sikre bilernes bedste tænkelige tilstand.

Og så var der igen i år stor ros fra en student for, citat - En helt fantastisk tur, den bedst tænkelige, tak til Peter C. fra 3 D. Solrød Gymnasium. - citat slut.


Formanden på besøg

Og så fik vi besøg af formanden Frederik Madsen, det var en rigtig glædelig ting, der blev drøftet mangt og meget og vi har et ønske om at næste gang FM kommer til Nyvang er der mere tid til rådighed. I særdeleshed fordi vi alle meget gerne hører FM fortælle om hele hans baggrund for oprettelse op ZR museet, en meget interessant historie om en drengs store entusiasme der udviklede sig til det vi ser i dag på Teknisk Museum i Helsingør samt her på Nyvang. Det ser vi frem til Frederik.

Eftersommeren og efteråret bringer forhåbentlig lige så mange gode oplevelser med sig , der er under alle omstændigheder nok at tage fat på.

Et lille ønske fra mig personligt er en mindre folder der fortæller om ZR’s historie og som vi kan uddele når vi er til alle de mange arrangementer rundt omkring. Det kan måske animere nogle til at blive medlemmer i ZR vennerne ?

Poul Køster

Mindeord november 2007

Ole Ravn, aktiv gennem mange år, ja faktisk siden Andelslandsbyen Nyvang startede, er desværre død alt for ung. Ole blev 62 år og var meget engageret i ZR's aktiviteter på Nyvang. Han var der tidligt og sent iført uniform eller arbejdstøj for at formidle ZR historie, køre med bilerne eller reparere ledningsnet-udskifte pærer-justere dynamo-vaske, pudse o.s.v.. Ole var en stor del af kameratskabet i automobillauget og vi vil på mange måder savne hans entusiasme for at sikre bilerne så originale som muligt. Vi vil også savne hans humor, der særlig det sidste års tid ofte blev rettet mod det uungåelige. Han sagde tit "jeg kommer på tirsdag hvis ellers vor Herre vil det". Denne gang ville vor Herre det anderledes. Ole var på Nyvang søndag 21. oktober, men døde mandag 22. oktober. Ole har kørt den sidste udrykning. Æret være hans minde.

Poul Køster,
Formand for Køretøjsgruppen Nyvang.Nyhedsbrev Veteranbilslauget Nyvang

Det går godt fremad, vi er blevet et par stykker mere i gruppen, så vi nu er 13 + 2 i backinggruppe. D.v.s. booking af studenterkørsel og hvad det indebærer og vor nye lille brochure udsendt til 42 gymnasier og HF.
Bedford brandbilen går det fremad med, den har nu været på en lille køretur, så mekanisk er den ok. Der mangler så alt det kosmetiske og her er der lang vej endnu.
De øvrige køretøjer har været på forskellige ”udrykninger” til filmoptagelser, deltagelse i Holbæk løbet og repræsentanter ved Odsherred Brandmuseums indvielse. Vinterklargøringen er i fuld sving og da vi har indkøbt en fire-søjle lift, ja så går det meget nemmere med eftersyn, smøring, reparation m.m..
Frivillig-gruppen er nu bredt repræsenteret af flere faggrupper så vi er ”dækket” godt ind til at vedligeholde og reparere snart sagt alt på bilerne.
Studenterbilerne har gennemgået en større omgang her i efteråret og er klar til næste sæson.
Zone-Redningskorpsets Høng-station har vi været nødsaget til at skifte alt træværket ud på sydgavlen. Her har Nyvangs savværk været behjælpelig med at skære ”rigtig” træbeklædning op til os. Bygningen er nu igen flot og nymalet med nyt Zone skilt på facaden.
Poul Køster
Formand køretøjsgruppen Nyvang


Nyhedsbrev Veteranbilslauget Nyvang august 2007

Ladet på Ford V 8 brandbilen er ved at blive fornyet, den vil få malet sidderne på ladet så de fremstår pænere. Ford V 8 ambulancen har fået renoveret benzintanken, tændingsanlæget er fornyet. Røde Kors Ambulancen får nyt luftfilter og en hovedafbryder er monteret.
Lørdag og søndag 1. og 2. september kører begge studenterbiler passagerer til Holbæk Messen, og vi uddeler brochurer om studenterkørsel.
Ford V 8 Ambulancen deltager lørdag 1. september i en foto optagelse om og med gamle damptog.

Bedste hilsener

Poul Køster


Nyhedsbrev Veteranbilslauget Nyvang oktober 2006

Der har i år været temmelig mange opgaver at løfte på vore gamle biler, det første vi fik konstateret var at den motorolie der har været anvendt var til moderne motorer, altså motorolier der virkelig renser ud og dermed forøger olieforbruget. Dette er med hjælp fra firmaet ELF nu rettet til ”rigtige” olietyper.(Benzin& diesel  er forskellige  ). Dernæst havde vi for meget slidtage på visse dele på grund af smørefedt med grafit, det er også rettet.

Dernæst tog vi fat på studenter bilerne, Forden og Mercedes lastbilen , sædearrangementerne blev efterset, planker udskiftet og i begge biler blev midterbænkene omkonstrueret således at vi nu kan have 22 + 4 i Forden, og 22 + 1 i Mercedes lastbilen. En bremsecylinder på Mercedesen var rustet helt sammen og efter en del søgen fandt vi én i Tyskland. Med den monteret samt nye belægninger trode vi alt var OK, men nej da vi begyndte studenterkørselen ville bremserne ikke slippe. Det gav en del nattearbejde, det viste sig at en udluftningsventil var helt tilstoppet.

En time før vi skulle af sted med Forden ville den ikke starte, strømfordelerdækselet var revnet, heldigvis havde vi et fra en gammel motor der passede, så med den monteret samt nyrenoveret udstødningsmanifold, ja så kører den som en drøm.

Det er her på sin plads at sige tak til chaufførene og de mekanikere i kørelauget der brugte mange timer , og nattetimer, på at sikre vi fik gennemført alle ture.

Vi har også været så heldige at få den gamle 1928 Ford A Røde Kors ambulance til Nyvang fra Falck museet på Egeskov, ambulancen havde lidt mangler ved ankomsten og et par enkelte ting skal færdiggøres, bl.a. udstødningen, indsugningsfilter, vinduesviskermotor udskiftes (er anskaffet) og en dør rettes op.

Men den er bare så flot og et godt trækplaster.

I årets løb har Ford V 8 ambulancen været temmelig aktiv , og tjent pænt hjem. Den har kørt til jubilæumsfest, skuespil ,lokal arrangementer i omegnen og ikke mindst bragt Falck stafetten  fra  Nykøbing Sj. Til Holbæk, med stor mediebevågenhed.

Desværre er ambulancen i dårlig stand i , rust i vanger og forbro, rust i siderne og en dør og ikke mindst er der begyndt råd i træværket bagest i vognen.

Vi har fået tilsagn om beløb på ca. 75.000,- DKK ( incl. vort eget bedrag ) men mangler et tilsagn fra teknisk museum på 25.000,- DKK. Før vi kan gå i gang med renoveringen. Denne ambulance er et klenodie og den sidste af slagsen, den bør bevares for eftertiden.

Vor Ford AA 1929 kranbil har ligeledes været i brug fra tidlig forår, først for at trække Ford A 1928 ambulancen det sidste stykke ”hjem” til Zone museet på Nyvang. Denne begivenhed var så interessant at TV 2 øst sendte en reportage om dette flere gange.

Kranbilen har også  været på assistance et par gange hvor uheldige gæster enten ikke kunne starte, eller direkte kørte i grøften. Ford kranbilen klarede opgaverne til ug plus.

Bedford brandbilen fra 1949 går det pænt fremad med, motoren er monteret, og har været prøvestartet, bremserne renoveret foran, køleren sendt til reparation, instrumentbrættet har fået svejset en del huller til og torpedo og instrumentbræt er  malet. Nu venter vi så på at få Ellehammer frontpumpen leveret. Desværre mangler der en del vitale reservedele før vi kan sige den motormæssig er helt klar, vi arbejder hårdt for at finde disse dele.

Billedet viser pumpen efter levering, udlånt af Falck
Vi er nu 10 mand i kørelauget på Nyvang, mødetid hver tirsdag kl. 10,00 til ja ah, og der p.t. nok at se til med bilerne.

Med hensyn til Høng Zone bygningen så nærmer tiden sig hvor portene trænger til en kraftig renovering, så skulle der mellem vennerne være et par aktive ”træfolk ” der kunne tænke sig at komme på Nyvang og hjælpe med dette projekt vil vi tage imod med kyshånd.

Høng Zone station der nu rummer de 2 ældste biler , Ford A 1928 Røde Kors ambulancen og Ford AA 1929 kranbilen er en stor publikums tiltrækker, rigtig mange har givet udtryk for at kunne huske ambulancen fra tiden i Holbæk, og lige så mange kan huske den fra tjenesten på Samsø, jo vi er stolte af at have den her på Zone Stationen.

Poul Køster


Nyhedsbrev Veteranbilslauget Nyvang september 2005

Så er der igen gået et par aktive måneder i lauget vi har været heldige med studenterkørselen i Zone bilerne, det var hårdt men gav også gode oplevelser, selvom der blev brugt nattetimer på blandt andet reparation af bremserne på Mercedesen. Dette gentog sig i øvrigt igen da vi skulle ha’ den til syn, den blev godkendt.

Ford V 8 Ambulancen er ligeledes blevet synet og godkendt, men desværre med en større reparation af bremser og bremsetromler til følge, C 1881 bliver den nye nummmerplade som vi jo nok skal vente en tid på at få.

Alle bilerne har kørt meget i sommer og det er mig en glæde at køre bøgerne fungerer for at vi kan følge den enkelte bil, så vi kan komme med en god statistik for vore aktiviteter.
Udformningen af køre bøgerne skal nok gennemgå en revision, men det tager vi en snak om senere.

Rummet hvor brandbilen står har nu fået tag på, Flemming Asger og Ole har været flittige med at sætte hylder op, anbringe alt det vi hentede hos Frederik Madsen, nu skal vi så bare have den sidste del af indretningen på plads samt ryddet op.

I kørelauget er vi blevet et par medlemmer mere siden sidste nyhedsbrev, Jesper Bering har meldt sig til lidt kørsel, Poul Erik Christoffersen og hans makker Svend Erik Hansen der begge er mekanikere kom med her i august og tog omgående fat på at udskifte manifolden på Ford V 8 brandbilen, så hjertelig velkommen til de tre nye.

Zone museet i Helsingør blev besøgt på foranledning af Frederik Madsen, det blev en rigtig interessant tur hvor vi hilste på Uffe der er stærkt engageret i opbygningen af Zonemuseet.
Det gav inspiration at se hvor flot museet er opbygget, og hvordan bilerne ”stråler”. Vi må derop igen en anden gang.

Nu stunder efteråret til og bilerne skal gøres vinterklare, og vi skal i gang med renoveringen af Bedford brandbilen, der kommer en motor mere til den og jeg forventer at gearkassen også dukker op, et stor og spændende arbejde ligger foran os, men med Poul Erik og Svend Erik som eksperter bliver vi vejledt til et godt resultat.

Zone museets bygning på Nyvang trænger også til en kærlig hånd, vi har talt en del om portene som bør ændres i ophængene således at de kan passere forbi hinanden og være ”parkeret ” i åben tilstand så begge port åbninger er helt åbne, Frederik Madsen har givet udtryk for at bagvæggen i bygningen lukkes lidt tættere så det ikke støver så voldsomt ind på materiellet.

Jo, der er nok at se til og med den gode og sjove tone vi har imellem os i lauget tror jeg på at vi kan nå en del af alle de opgaver vi har foran os.

Tak for en god sommer.
Poul Køster


Stationens ambulance er i foråret 2005 under renovering. Se fotos her:

Ambulancen.pdf

Bliv medlem af Zone-Redningskorpsets Venner
KONTAKT
Følg os på Facebook
Hjælp os med at identificere billeder med Zone-folk
©www.zone-redningskorpset.dk, 24. juli 2021