Familieoplevelser for fuld kraft - besøg Teknisk Museum i Helsingør
Besøg Zone-stationen i Andelslandsbyen Nyvang

Zonen Forever - interview med Frederik Madsen 2007Zonen Forever

Zonetosse. Falcknørd. Småskør. Øgenavnene er mange, når man som Frederik Madsen gennen 30 år har samlet på Falck og Zonen.

Af Miriam Koktvedgaard Zeitzen. (Bringes på denne hjemmeside med tilladelse fra forfatteren)

Det hele startede i 1970, da Frederik Madsen var 7 år. Der så han Den Glade Ambulance, en psykedelisk film om en ambulance. For Frederik var det en vækkelse. Hans livsbane var lagt.
”En dag kørte vi forbi en ulykke, hvor Falck hjalp til. Min Far sagde at det var utroligt, at vi havde sådan et redningskorps. Det gjorde stort indtryk på mig”, fortæller Frederik. Nu begyndte Frederiks passion at tage form. Falck kom i fokus.
”Jeg begyndte som så mange andre drenge at samle på Falck Teknobiler. Og forbindingskasser” siger Frederik om sin tidlige samlerfase. Han var 10 år, og der var ingen vej tilbage. Fra nu af levede og åndede han for Falck.


En samler fødes

Naboen hjemme i Bagsværd var afdelingsleder i Falck. Da han blev klar over Frederiks glødende interesse, begyndte han at give ham alle udgivelser fra Falck. Alt blev ført ind i et kartotek, ordnet efter et system som Frederik opfandt som 12-årig. Og stadig bruger.
Frederik brugte snart al sin fritid på Falck. Han samlede på alt hvad han kunne finde. Legetøj, reklamer, hjelme, brandspande, scrapbøger. Han søgte på loppemarkeder, i aviser, i butikker, hos gamle reddere.
At samle var ikke nok for Frederik. I 1970'erne fik drenge som tændte på redningsfartøjer lov til at være på Falck stationerne. Det gjorde Frederik. Han gik til hånde, vaskede gulve, ordnede materiel når det kom mudret hjem. Til gengæld fik han lov til at køre med, når der var udrykninger.


Forældrene bliver bekymret

De fleste forældre til teenagedrenge frygter fester og fuldskab. Frederiks forældre frygtede Falck. De var bekymret fordi han tilbragte hele sin pubertet på Falck stationer. Sammen med voksne, og ikke med jævnaldrende kammerater.
”Min far prøvede konstant at give mig andre interesser”, husker Frederik. Han var ambivalent over for sønnens glødende passion. Faren kørte ham når han skulle hente nye ting til samlingen. Faren var lidt stolt, når han fortalte gæster om den voksende Falck-samling i kælderen.
”Vi gider ikke at høre om Falck” sagde faren derimod altid, når Frederik ville berette om nye opdagelser. Frederik lærte ikke at tale om ting som måske ikke interesserer andre. At samlermani af den karat er lidt småskørt, og helst skal plejes i al diskretion. Med ligesindede.


Falck bliver bekymret

Frederik samlede videre. Han begyndte at købe gamle redningskøretøjer. Falck begyndte at blive bekymret. Frederik var ved at blive en trussel mod Falcks egen indsamling af historisk materiale. Frederik fik forbud mod at komme på Falck stationer. Et hårdt slag.
Frederik lod sig ikke slå ud. Han skrev brev efter brev til Falck, og fik til sidst tiltvunget sig adgang til direktionen. En handel blev indgået. Falck tog sig af Falcks historie, og Frederik fik Zonen Redningskorps. Zonen var brudt ud fra Falck i 1930 og indlemmet igen i 1963. Her knap 20 år efter var Zonen ved at gå i glemmebogen.
Frederik havde fået en ny mission. At redde Zonens historie, mens der stadig var folk som kunne huske den. Samtidig flyttede Frederik hjemmefra. Han købte en andelslejlighed med butik, så han kunne få plads til sin store samling. Ved et af livets kuriøse tilfælde var formanden for andelsforeningen også formand for Zone Veteranerne. Frederik var kommet hjem.


Zonen melder sig

Sammen med sine nye frænder startede Frederik på en stor Danmarksturne. Kørte rundt i landet og snakkede med gamle Zone-folk og indsamlede Zone-effekter. Zone-folkene var mere end villige. De drømte ligesom Frederik om at bevare Zonens minde for eftertiden, nu hvor Falck havde sat kløerne i deres stolte firma.
Frederik begyndte at studere jura. Forelæsninger blev tvunget ind mellem jagten på Zone minder. Frederik blev jurist, Frederik blev gift, Frederik blev far til tre. Stadig jagtede han Zonen. Han overbeviste sin kone om at flytte fra København til Holbæk. Her kunne de købe en ejendom stor nok til at huse den efterhånden enorme Zone-samling.
Zone-museet var nu en realitet. For egne midler oprettede og drev Frederik museet. Det krævede stadig mere tid og penge. Han kørte studenter i de gamle redningskøretøjer. Han oprettede en støtteforening. Han fik kommunen til at betale for langtidsledige, som hjalp med at registrere effekter og håndtere de stadig flere besøgende.


Familien melder sig

Fra sidelinjen så Frederiks familie til. Da Frederiks kone fyldte 30, glædede hun sig til at spise lagkage i haven med sine børn. Men en pensionistklub på besøg i Zonemuseet havde indtaget alle havestolene. Hver søndag var der folk som vil snakke Zonen. Familien og Zonen var skarpt adskilt for Frederik, men befandt sig i samme fysiske rum. De to verdener var på kollisionskurs.
”Far er lidt småskør” er ifølge Frederik hans børns reaktion på hans samlermani. Helt i tråd med hvad Frederik forestiller sig andre mennesker mener om hans passion.
”Jeg er glad for at min søn har en almindelig interesse”, tilføjer Frederik. Hans søn spiller fodbold. Det har han støttet ham i. For livet som passioneret samler i en uforstående verden er ikke nemt. Frederik vidste at han måtte give slip på sin samling, hvis han ville holde fast på sin familie. Han gik i gang med at overdrage museet til Staten. Familien flyttede tilbage til København.


Zonen Forever

I dag kan Frederik Madsen bogstavligt talt sidde i sin imponerende Zone samling og nyde sit værk. En fuldt udstyret Zone Redningskorps station som den ville have set ud i 1950erne, komplet med skinnende køretøjer. Den er blevet overdraget til Danmarks Tekniske Museum i Helsingør.
Her er der få besøgende som aner, at en mand, sammen med en flok ligesindede, har brugt 30 år på at samle dette lille stykke dansk kulturhistorie. Det er også lige meget. Frederik gjorde det fordi han brændte for det. De besøgende kommer fordi de brænder for funklende brandbiler og flotte ambulancer. Zonen er kommet hjem.Frederik Madsen, passioneret Zone-samler. Han står foran en restaureret Chevrolet Ambulance fra 1947, som tidligere har gjort tjeneste ved Zonen i Odder. Den indgår i den Zone Redningsstation på Danmarks Tekniske Museum i Helsingør, som Frederik Madsen har var primus motor for.


Faktabox: Falck blev dannet i 1906 som Danmarks første redningskorps. I 1930 bryder Zone-Brand-Vagten og Redningskorpset på Falster med Falck og tager navnet Zone-Redningskorpset. Efter 33 års hård konkurrence slutter de to korps sig sammen som Falck-Zonen. Fra 1977 hedder korpset igen kun Falck. For mere information om Zonen, se www.zone-redningskorpset.dk.


Bliv medlem af Zone-Redningskorpsets Venner
KONTAKT
Et tryk på billedet fra Holbæk 1933 giver dig adgang til den historiske Zone-database
Følg os på Facebook
©www.zone-redningskorpset.dk, 24. juli 2021